Οι Αρχιεπίσκοποι Κρήτης Ευγένιος και Τιμόθεος

Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε το ευσύνοπτο, καλαίσθητο, τεκμηριωμένο, καλογραμμένο και ψυχωφελές βιβλίο του πολύ αγαπητού κ. Γεωργίου Κρασανάκη, ομότιμου καθηγητή Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ψυχοπαιδαγωγού, αλλά για πολλούς  και θεολόγου. Προστέθηκε έτσι ένα ακόμη βιβλίο στον μακρύ κατάλογο των σημαντικών έργων του. Μου δόθηκε, όπως και στο παρελθόν μου δώρισε άλλα. Τον ευχαριστώ από καρδιάς.

Το τελευταίο του αυτό έργο περιλαμβάνει δύο εισηγήσεις του συγγραφέως σε συνέδρια για τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Κρήτης Ευγένιο Ψαλιδάκη (1912-1978) και Τιμόθεο Παπουτσάκη (1915-2006), τις χαρισματούχες αυτές εκκλησιαστικές μορφές.

Πρέπει ν’ αναφερθεί ότι και με τους δύο Κυρούς Αρχιερεις ο κ. Γ. Κρασανάκης είχε συνεργασία, τους έζησε από κοντά.

Στην αρχή και των δύο εισηγήσεων αναλύεται, ξεκαθαρίζεται η έννοια του χαρακτήρος και της προσωπικότητας. Στη συνέχεια αναφέρονται τα γνωρίσματα και των δύο Αρχιεπισκόπων ξεχωριστά.

Στα χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπων περιλαμβάνονται: η νοημοσύνη, η γλώσσα, το συναίσθημα που μαζί με τις συγκινήσεις περιέχει την αγάπη, την ελπίδα και την πίστη. Σπουδαίο στοιχείο της προσωπικότητας είναι η κοινωνική δραστηριότητα και προσφορά.

Και οι δύο Αρχιεπίσκοποι είχαν σε μεγάλο βαθμό όλα αυτά τα γνωρίσματα.

Μόνο στην προφορική έκφραση ο μακαριστός Ευγένιος δεν είχε την πληρότητα της γραπτής γλώσσας του. Γι’ αυτό τα προσφορικά του τον αδικούσαν.

Βεβαίως από ηθικής πλευρά και οι δύο υπήρξαν ανεπίληπτοι και αφιλάργυροι.

Σε ομιλία του στον Άγιο Μηνά ο Αρχιεπίσκοπος Κυρός Ευγένιος μια Μεγάλη Παρασκευή έλεγε: “Ω! μυστήριο της Αγάπης ποιος αλήθεια είναι μεγαλύτερος;  Ένας αρχηγός κράτους με εκατομμύρια υπηκόους ή μια ταπεινή γυναίκα που αρνείται τον εαυτό της για να τραφούν, να θεραπευτούν ή να είναι ευτυχισμένοι οι γύρω της; Για τον Χριστιανισμό είναι αυτή η γυναίκα!”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος και στο εξωτερικό ήταν γνωστός, φωτεινός και σεβαστός. “Στο Παρίσι”, γράφει ο κ. Κρασανάκης γνώρισα θεολόγους και καθολικούς κληρικούς, ρώτησα έναν τον κ. Petit. Ποιον ενθυμείστε απ’ τους Έλληνες κληρικούς; Και η αυθόρμητη απάντηση ήταν: “Έναν, τον Κρήτης Τιμόθεον”!

Άλλοι τον θεωρούσαν και θαυματουργό” συνεχίζει ο κ. Κρασανάκης. Κάποια μέρα τον πλησίασε (τον Τιμόθεο) μια Γαλλίδα και του ζήτησε να διαβάσει μιαν ευχή στην κόρη της που υπέφερε πνευματικά. Προσέφυγε σ’ αυτόν γιατί πίστευε πως οι ορθόδοξοι κληρικοί έχουν μεγαλύτερη χάρη!” Αμέτρητες είναι οι ομιλίες του. Ο λόγος του συναρπαστικός! Μια μόνο αποστροφή του θα γραφεί εδώ:

“Δυό είναι οι φτερούγες του αληθινού Χριστιανού για να πετάξει: Η πίστη με ταπείνωση και η αγάπη!”.

Ο μακαριστός Τιμόθεος τόνιζε τη σημασία της πίστεως.

Και οι δύο Αρχιεπίσκοποι με τον ζήλο, την άγρυπνη συνείδησή τους, την εργατικότητα, τη μόρφωσή τους, τη θαρραλέα ανάληψη ευθυνών, το ήθος και την προσφορά τους δεν πέθαναν. Οι Μεγάλοι δεν πεθαίνουν!

Αλλά πάνω απ’ όλα πιστέυομε βρίσκονται εσαεί μέσα στο Ανέσπερο, Άκτιστο και Ιλαρό Φως του Θεού υμνώντας ακατάπαυστα την Παναγία Τριάδα και τη Μεγαλόχαρη και θα αγάλλονται. Την ευχή τους να έχομε!

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ταμένος όλη του τη ζωή στην προσφορά προς την Εκκλησία, την παιδεία και το κοινωνικό σύνολο. Είναι κτίτωρ του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίας Άννας της Θεοπρομήτορος (γιαγιάς του Χριστού) στο Καλό Χωριό Πεδιάδος, τη γενέτειρά του.

Να είσαι καλά, πολύ αγαπητέ μας Γιώργο. Για πολλά ακόμη να προσφέρεις και να ωφελείς πολύπλευρα. Ο Θεός μαζί σου…

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούν τα εξής:

1) Στην αίθουσα διαλέξεων της Χ.Ε. “Απόστολος Παύλος” στις 13-1-2018 ο κ. Γ. Κρασανάκης μίλησε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Πρωθιεράρχη και Ποιμενάρχη μας Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, που επάξια κρατεί το πηδάλιο της Εκκλησίας της Κρήτης, για τον προκάτοχό του μακαριστό Τιμόθεο.

2) Οι δύο εισηγήσεις του κ. Κρασανάκη έχουν δημοσιευτεί στο ενημερωτικό δελτίο της Χ.Ε. “Απόστολος Παύλος”, “το Λυχνάρι”, η πρώτη στο 52ο τεύχος και η δεύτερη στο 54ο τεύχος.

“Το Λυχνάρι” διανέμεται δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν απ’ το γραφείο του “Αποστόλου Παύλου” Αμαλθείας 13, τηλεφ. 2810/283053 κοντά στον Άγιο Μηνά και 3) Δύο πολύ αξιόλογες εργασίες είναι τα βιβλία για τον Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο των οσιολογιωτάτων μοναζουσών Αικατερίνης Μαρκουλάκη, φιλολόγου και Μαριάμ Αεράκη Θεολόγου. Αξίζει να μελετηθούν.

 

Ι.Ν. Παπαμιτσάκης

Συντ. δάσκαλος