Ροή ειδήσεων
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024
Γιορτάζουν: Άγγελος, Γαβριήλ, Μιχαήλ, Σεραφείμ, Ευστρατία, Μεταξία, Ραφαήλ, Σταμάτης, Στρατηγός, Ταξιάρχης
17°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
έναρξη του προγράμματος «Νίκος Καζαντζάκης» στο Πανεπιστήμιο Berkeley

Η επίσημη εκδήλωση έναρξης του προγράμματος «Νίκος Καζαντζάκης», του πρώτου διεθνώς που φέρει το όνομα του εμβληματικού Έλληνα συγγραφέα, έλαβε χώρα στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ (Berkeley), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην εκμάθηση της νεοελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας στις ΗΠΑ και μάλιστα από συγκριτική σκοπιά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας. Επίσης, αναμένεται να ενδυναμώσει τη σχέση συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ με το Πανεπιστήμιο Berkeley και να συνεισφέρει ευρύτερα στη σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων μεταξύ των ερευνητικών και επιστημονικών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Την τελετή έναρξης του προγράμματος Νίκος Καζαντζάκης (Nikos Kazantzakis Visiting Scholar Program) στο Πανεπιστήμιο Berkeley χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης και η Νίκη Σταύρου, εγγονή της Ελένης Καζαντζάκη και διευθύνουσα σύμβουλος της Kazantzakis Estate στην Αθήνα.

Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής, την επικεφαλής του προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Σπουδών, καθηγήτρια Χριστίνα Φίλιου, καθώς και τον επικεφαλής του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Foundation) που χρηματοδότησε το πρόγραμμα, Κρις Κάνιος.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η εντυπωσιακή προσπάθεια χρηματοδότησης και συγκρότησης του προγράμματος αναδεικνύει τη σημασία της στράτευσης και κινητοποίησης των Ελλήνων ομογενών για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και γραμμάτων. Η εκμάθηση της ελληνικής και οι ελληνικές σπουδές, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, είναι άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους διαύλους διασύνδεσης της ομογένειας με την Ελλάδα και ενίσχυσης της εθνικής της ταυτότητας.

Η γενική γραμματεία στηρίζει συστηματικά τις έδρες ελληνικών σπουδών και την ελληνομάθεια ανά τον κόσμο, ειδικά απέναντι σε μείζονες σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της ακαδημαϊκής συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών επιστημών, τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης.

Οι κλασικές και ελληνικές σπουδές, υπογράμμισε, μπορούν στην πραγματικότητα να εμπνεύσουν και να γονιμοποιήσουν, μέσω των διαχρονικών οικουμενικών ιδεών και αξιών που κομίζουν, την ευρύτερη ακαδημαϊκή κατάρτιση των νέων σήμερα. Ειδικά στον σύγχρονο κόσμο που ταλανίζεται από μια μακρόσυρτη και αύξουσα κρίση αξιών με την υποχώρηση κλασικών ελληνικών ιδεών, όπως ο διάλογος, η κριτική σκέψη και η δημοκρατία, όπως σημείωσε.