Εργαζόμενοι Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για τη νέα διοίκηση

Με συνθήματα και δίωρη στάση εργασίας υποδέχτηκαν χθες οι εργαζόμενοι τη νέα διοίκηση και την γενική  διευθύντρια  του  Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Την στάση εργασίας προκήρυξαν η  Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων (Π.Ε.Πτ.Α.),  ο Σύλλογος Ελλήνων  Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ).

Αρχαιολόγοι,  συντηρητές αρχαιοτήτων και  φύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους  για την έλευση της νέας διοίκησης  του Μουσείου και την    μετατροπή των πέντε μεγάλων Μουσείων της χώρας  σε ΝΠΔΔ.

«Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους-ες  και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας» επισημαίνει μιλώντας στην «Π» η αρχαιολόγος, η   εκπρόσωπος του ΣΕΑ του παραρτήματος Κρήτης  κ. Μαρία Μαυράκη, η οποία προσθέτει χαρακτηριστικά:

«Ας απαφασίσει η ηρακλειωτική κοινωνία ποιους θα στηρίξει.Είμαστε αναστατωμένοι και στεναχωρημένοι. Τίποτα δεν είναι όπως τα λέει η νέα διοικηση.

Τίποτα  δεν θα περνάει από το ελληνικό δημόσιο, θα περνάει μόνο από εκλεγμένες κυβερνήσεις που θα διορίζουν τα δοτά αυτά συμβούλια. Πολιτεία είναι και οι δήμοι της Κρήτης   και η Περιφερεια Κρήτης  και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης που μας στήριξαν και όλοι αυτοί οι φορείς αγνοήθηκαν.

Αυτό δείχνει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό τους. Ήδη την πρώτη μέρα ο νέος πρόεδρος έδωσε εντολή να μην υποβάλλονται  τα αιτήματα ελευθέρας κάρτας που έκαναν καθηγητές με την δικαιολογία ότι είναι σε μεταβατικό στάδιο. Αυτό δείχνει τις προθέσεις του.

Σ’ ό,τι αφορά την τύχη των εργαζομένων, τα έσοδα και τ’αρχαία τελείωσε το κράτος». Δεν έχουμε κάνει ούτε μια κινητοποιηση για μισθολογικά θέματα. Κινητοποιούμαστε  όμως για να σώσουμε την αξιοπρέπεια μας και να μείνει στην ιστορία ότι η δική μας η γενιά πάλεψε γι’ αυτά».

Η μισθοδοσία

Επίσης όπως τονίζει ο ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, για το θέμα της μισθοδοσίας  τονίζει: «Επειδή όμως περιφέρει (ο κ. Γρυσπολάκης) παντού την δήθεν «αμισθί» προσφορά του, αντιγράφουμε τα σχετικά σημεία του νόμου 5021 για να γίνει καταφανές σε όλους ότι δεν έχει νόημα να ασχολούνται με τα λεγόμενά του:

Άρθρο 33 παρ. 6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζεται, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), η μηνιαία αποζημίωση που καταβάλλεται στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Γενικό Διευθυντή των μουσείων Ν.Π.Δ.Δ. που αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018.

Παρ. 7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών καθορίζεται, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015, η αποζημίωση ανά συνεδρίαση που καταβάλλεται στον Αντιπρόεδρο, τα μέλη και τον γραμματέα του Δ.Σ. των μουσείων Ν.Π.Δ.Δ. που αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018».

Αντί για τον μισθό του διευθυντή εκάστου Μουσείου, όπως ίσχυε ως τώρα, ο νόμος 5021 θεσμοθετεί δύο αδρά αμειβόμενες θέσεις προέδρου και γενικού διευθυντή, με μισθό διπλάσιο από αυτόν του Διευθυντή του δημοσίου, και αποζημιώσεις για όλα τα υπόλοιπα μέλη Δ.Σ.

Σε αυτά προστίθενται τα έξοδα λειτουργίας του Δ.Σ., οδοιπορικά, κινητά τηλέφωνα, πρόσληψη δικηγόρων κ.ά. Όλα τα παραπάνω έξοδα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεικνύοντας ότι η «ευελιξία» και η «οικονομική αυτοτέλεια» που υποσχόταν η Υπουργός δεν είναι παρά βόλεμα ημετέρων σε καλοπληρωμένες θέσεις».