Η εκδήλωση της εικοστής απονομής του Βραβείου στη μνήμη Μενελάου Παρλαμά θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7.30 το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ. κ. Αλέξης Καλοκαιρινός.
Η ομιλία του κ. Καλοκαιρινού έχει τίτλο «Αδαμάντιος Κοραής: Γλώσσα και οικοδόμηση του Έθνους». Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Σύλλογο Ηρακλείου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης», περιλαμβάνει επίσης την ανακήρυξη του κ. Μιχάλη Καραταράκη ως επίτιμου προέδρου του Συλλόγου, την παρουσίαση των βραβευομένων από την κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κα. Λουκία Αθανασάκη.
Οι διακριθέντες
Το βραβείο απονέμεται σε φοιτητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και σε εργασίες που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2016-17. Επίσης, δίδονται έπαινοι σε εργασίες που ολοκληρώθηκαν και διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2016-17. Οι εργασίες που βραβεύονται έχουν αυτοτελή ερευνητική μορφή, πρωτότυπο επιστημονικό περιεχόμενο και θεματική που εντάσσεται στη μελέτη της αρχαίας, της μέσης και της νεότερης περιόδου του ελληνικού πολιτισμού.
Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει σύμφωνα με τους όρους της φετινής προκήρυξης δύο εργασίες, την εργασία του Δημήτρη Κυπριωτάκη με τίτλο «Γενικό Μητρώο Επιμελητηρίου Ηρακλείου» και την εργασία της κυρίας Γεωργίας Αμοιρίδου με θέμα: «Νικήτα του Μαγίστρου, Βίος της οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας (Ένα αγιολογικό άλλοθι για ένα κοσμικό μυθιστόρημα)».
Για τις εύφημες μνείες προκρίθηκαν τρεις εργασίες, η εργασία του κ. Μ. Προντάνοβιτς με τίτλο “Χριστιανισμός και δουλεία στην Ύστερη Αρχαιότητα”, η εργασία της κ. Ελένης Μόσιου με τίτλο «Μύθος και λόγος στην πλατωνική Πολιτεία» και η εργασία του Λεωνιδάκη Νικόλαου με τίτλο «Η χρηματοδότηση μιας “Συμμοριόπληκτης” Βιομηχανίας μέσω του σχεδίου Μάρσαλ».
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από το συγκρότημα “The Zaimakis Family” (Αλίκη Ζαϊμάκη, φωνητικά Ίων Ζαϊμάκης, βιολί-φωνητικά Αγγελής Ζαϊμάκης, βιολοντσέλο-φωνητικά Ορφέας Ζαϊμάκης, βιολί-φωνητικά Δημήτρης Ζαϊμάκης, πιάνο-φωνητικά).
Είσοδος ελεύθερη.