Εσπερίδα στο Ίνι για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Εσπερίδα με θέμα «Η βιώσιμη ανάπτυξη της ενδοχώρας σήμερα. Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες» πραγματοποιείται απόψε, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στο Ίνι του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Την εσπερίδα οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίνι – Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η εσπερίδα που είναι ανοικτή στις αρχές, τους φορείς, τους πολίτες θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο του Πολιτιστικού Συλλόγου στις 7 το απόγευμα και περιλαμβάνει αξιόλογους ομιλητές με άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Η εσπερίδα εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αρκάδια 2017».

Οι εισηγήσεις είναι οι εξής:

• Τα Όμορφα χωριά…, μια διεθνής πρωτοβουλία για τη διάσωση – ανάπτυξη των μικρών οικισμών Χάρης Ροδιτάκης, πρ. δήμαρχος Επισκοπής, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Συνδέσμου “Τα Όμορφα Χωριά της Κρήτης“.

• «Ανάπλαση-ανάπτυξη των οικισμών της ενδοχώρας» Γιώργος Πετράκης, αρχιτέκτονας.

• «Της γης τα πατήματα», ιστορικές και λαογραφικές αναφορές στη γη ως τόπο προετοιμασίας, τρόπο καλλιέργειας με τη χρήση των εργαλείων από το χθες ως το σήμερα. Ανάδειξη της διαδραστικής σχέσης: γη-άνθρωπος-γη με προβολές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Μια απόπειρα νέας μύησης με την ιερή γεννήτρα γη που παράτις αλλοιώσεις, παρα μένει τροφός του ανθρώπου. Μανώλης Γ. Ανδρουλιδάκης, δρ. Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών.

• «Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως παράγοντα της αειφόρου ανάπτυξης». δρ. Αντώνης Βασιλάκης, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων.

• «Η αξία της χλωριδικής και πανιδικής βιοποικιλότητας μιας περιοχής. Διατήρηση και διαχείριση». Μιχάλης Δρετάκης, βιολόγος – ορνιθολόγος, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Π.Κ. και Μανόλης Αβραμάκης, γεωπόνος – βοτανικός Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Π.Κ.

•«TCF | Futouris: Κρήτη, πρώτα βήματα προς ένα βιώσιμο διατροφικό προορισμό 2017-2019». Σωτήρης Δ. Μπαμπαγιούρης | BoD, Local Food Expertssce και Κων/νος Γ. Μπουγιούρης | GS, LocalFoodExpertssce.

•«TCF Ι Futouris: Η συμμετοχή του ομίλου Sbokos Hotel Group στα πρώτα βήματα προς ένα βιώσιμο διατροφικό προορισμόστην Κρήτη» Μπάμπης Φωσκολάκης | GM, Sbokos Hotel Group

•Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.