Αναβιώνουν οι βεγγέρες στις γειτονιές

Η βεγγέρα έχει κάτι που μοιράζεσαι: Είναι μια ανοικτή πρόσκληση για φαγητό και κουβέντα, για γέλιο και πειράγματα, μια χαλαρή βραδιά μεταξύ γνωστών, καμιά φορά και αγνώστων.
Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι στην πόλη νιώθουν την ανάγκη να συναντηθούν μεταξύ τους, όπως παλιά, να στρώσουν τραπέζια κάτω από τα σπίτια τους και να μοιραστούν το φαγητό που μαγείρεψαν.

Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της οδού Κάσου, στην περιοχή της πρώην Ακαδημίας, οργάνωσαν στον δρόμο τους για 4η χρονιά, τη «Βεγγέρα της οδού Κάσου» την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Βεγγέρα μετά μουσικής στην οδό Κάσου στην περιοχή της πρώην Ακαδημίας
Βεγγέρα μετά μουσικής στην οδό Κάσου στην περιοχή της πρώην Ακαδημίας

Γείτονες, παλιοί και καινούργιοι, συναντήθηκαν μαζί με συγγενείς και φίλους, σε έναν δρόμο χωρίς αυτοκίνητα.

Οι ίδιοι μάλιστα, ανάρτησαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο κι έγραψαν: «Με τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα, οι μεγάλοι είχαν μια μοναδική ευκαιρία για επικοινωνία, γνωριμία. Καλεσμένοι και ακάλεστοι γεύτηκαν τα υπέροχα φαγητά, που ετοίμασαν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν μια σπάνια ευκαιρία για επικοινωνία».

Βεγγέρα στις γειτονίες του Ηράκλειου
Παλιοί και νέοι γείτονες μοιράστηκαν τα φαγητά τους

Κάλεσαν μάλιστα και μουσικούς για να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο τη βραδιά τους.

Ο Γιώργος Τσαντάκης με καταγωγή από την Σητεία, ο οποίος έπαιξε βιολί στη «βεγγέρα της οδού Κάσου», μας είπε: «Εμείς  στη Σητεία τις συνηθίζουμε περισσότερο τέτοιες συγκεντρώσεις ειδικά παλαιότερα, όμως στο Ηράκλειο δεν γίνονται συχνά.

Όλοι οι γείτονες του δρόμου είχαν μαζευτεί με το φαγητό τους και πραγματικά πιστεύω ότι το ευχαριστηθήκαμε όλοι».

Με τις βεγγέρες και τις βραδιές με ρεφενέ όπως τις ονομάζουν, είναι πιο εξοικειωμένοι οι κάτοικοι της ενδοχώρας. Είναι μια ωραία συνήθεια και μια ευκαιρία να συναντιούνται οι χωριανοί γύρω από το τραπέζι.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου  Βοριτσίου «Αγία Μαρίνα», Στράτος Κωνσταντουλάκης, μάς είπε: «Στο χωριό μας, πάνω από 10 χρόνια οργανώνουμε τις βραδιές με ρεφενέ. Τι σημαίνει αυτό; Ο καθένας φέρνει τα φαγητά και τα γλυκά του από το σπίτι και τα μοιραζόμαστε όλοι μαζί.

Σχεδόν όλοι συμμετέχουν και περνάμε πραγματικά καλά, με νόστιμα πιάτα, ωραίο κρασί, καλαμπούρια και χορό πολλές φορές. Αυτές τις χαλαρές βραδιές, που είμαστε όλοι μαζί, τις αγαπάμε όλοι».

βραδιές ρεφενέ στο Βορίτσι
Για περισσότερα από 10 χρόνια οργανώνονται βραδιές ρεφενέ στο Βορίτσι και συμμετέχει με χαρά όλο το χωριό

Την πρώτη τους βεγγέρα οργάνωσαν και οι κάτοικοι στο Κεραμούτσι και η συμμετοχή ήταν εκπληκτική.

«Μαζεύτηκε όλο το χωριό. Χάρη στην ιδέα που είχε ο παπά-Αντώνης, ο ιερέας του χωριού μας» μάς είπε ο διευθυντής της ογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και περιφερειακός  σύμβουλος, Λάμπρος Βαμβακάς, ο οποίος σχολίασε: «Τα  τραπέζια στρώθηκαν στην πλατεία και ο καθένας έφερε φαγητό από το σπίτι του.

Η γυναίκα μου για παράδειγμα μαγείρεψε δύο λαγούς στιφάδο.

Άλλοι έφεραν ντολμαδάκια, πίτες, καπρικό, βραστό κρέας με πιλάφι, ψητό, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Τα σπιτικά γλυκά ήταν αμέτρητα κι επιτόπου φτιάξαμε και παραδοσιακή μουσταλευριά.

Στο Κεραμούτσι οργάνωσαν φέτος την πρώτη τους βεγγέρα
Στο Κεραμούτσι οργάνωσαν φέτος την πρώτη τους βεγγέρα και πέρασαν τόσο ωραία, που σκοπεύουν να την κάνουν θεσμό

Όλο το βράδυ, δοκιμάζαμε ο ένας τα φαγητά και τα γλυκά του άλλου, κουβεντιάσαμε, αστειευτήκαμε, γελάσαμε  και περάσαμε υπέροχα.

Περάσαμε τόσο ωραία, που αποφασίσαμε να το ξανακάνομε και του χρόνου, και, αν μπορούμε, κάθε χρόνο».

Άλλωστε όπως λέει ο γιατρός, η βεγγέρα κάνει καλό στη ψυχολογία των ανθρώπων.

Είναι όμορφο να νιώθεις ότι βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους και γίνεσαι μέλος μιας μεγάλης ζεστής συντροφιάς.

 

Διαβάστε επίσης :