Πράσινο φως από το ΚΑΣ για την ανασκαφή στην Πλάτη
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρ. Τσόκας, η διευθύντρια Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, η αρχαιολόγος της Εφορείας κ. Παπαδία και ο δήμαρχος Γ. Στεφανάκης στο πλαίσιο σύσκεψης για την αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Πλάτη

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για την ανασκαφή στην Πλάτη

Μια μεγάλη ανασκαφική εργασία που έχει στόχο να φέρει στο φως το μινωικό ανάκτορο που είχε εντοπιστεί στο χωριό Πλάτη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου,  ξεκινά και με τη βούλα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο.

Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα αρχίσουν μετά το Πάσχα, και αφού πρώτα υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου που θα ελέγξουν το υπέδαφος της περιοχής  με ειδικά μηχανήματα, τα οποία θα εμφανίσουν τι υπάρχει.

Το όλο εγχείρημα προχωρά με έξοδα του Δήμου Οροπεδίου, που  ξαναπιάνει το  μίτο της Αριάδνης από εκεί που τον άφησε πριν 100 χρόνια η Αγγλική́ Αρχαιολογική́ Σχολή́, για να φέρει στο φως το μινωικό ανάκτορο που είχε εντοπιστεί στο χωριό Πλάτη.

Στην προσπάθεια επιστρατεύεται η επιστημονική ομάδα του προέδρου του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και  καθηγητή εφαρμοσμένης γεωφυσικής, Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος έχει διευθύνει περισσότερες από 300 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους και αυτόν της Αμφίπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες γεωσκοπήσεις στη γεωγραφική ενότητα της ευρύτερης  περιοχής της Πλάτης,  του Δικταίου Άνδρου και του Ψυχρού, με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας που μέσα από ειδικούς αισθητήρες μπορεί να ακτινογραφήσει τα ευρήματα που εντοπίζει, να  αποτυπώσει την εικόνα τους, και να τη μεταφέρει στους υπολογιστές.

Στόχος είναι να βρεθούν όλα όσα είχαν εντοπιστεί στην  ανασκαφή του 1914, να καταγραφεί η  έκταση του οικισμού που δείχνει πολύ μεγάλος και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, είναι ότι έχει να δώσει πολλά.

 

Στην περιοχή Πλάτη θα ξεκινήσει η μεγάλη αρχαιολογική έρευνα που θα έχει ορίζοντα τριετίας.

Θα είναι η πρώτη  ανασκαφή στην περιοχή μετά από 100 χρόνια

Πρόκειται για ένα στοχευμένο εγχείρημα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε για να αναδείξουμε τον ιστορικό πλούτο της περιοχής σημειώνει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι στο Οροπέδιο δεν έχει γίνει καμία απολύτως ανασκαφή τα τελευταία 100 χρόνια.

Ο ίδιος εξηγεί ότι “το 1913 είχαν γίνει σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή από την Αγγλική́ Αρχαιολογική́ Σχολή́. Οι εργασίες αυτές έφεραν στο φως  τρία μινωικά́ κτίσματα, η ιστορική αποτίμηση των οποίων  ήταν  στο σύνολο τους συγκροτούν ένα μινωικό́ ανάκτορο.

Ωστόσο, το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον της περιόδου εκείνης δεν άφησε περιθώρια να στηριχθεί η προσπάθεια και να ολοκληρωθεί η ανασκαφική διαδικασία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα ευρήματα καλύφθηκαν ξανά με χώμα, προκειμένου να προστατευθούν και να μην καταστραφούν.

Όμως αφού μπήκαν ξανά κάτω από τη γη τα μινωικά κτίσματα που είχαν εντοπιστεί,  δεν οροθετήθηκε με ακρίβεια η περιοχή που εντοπίστηκαν. Αυτό έχει σαν συνέπεια σήμερα να μην γνωρίζουμε σε ποιο ακριβώς σημείο  βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο, και η απάντηση στο ερώτημα αυτό, θα δοθεί μέσα από την ερευνητική διαδικασία που θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Έτσι σε πρώτη φάση θα επιχειρήσουμε με αλλεπάλληλες γεωσκοπήσεις που θα γίνουν να εντοπίσουμε τα ευρήματα που είχαν έρθει στο φως πριν από 100 χρόνια. Όμως  η γεωλογική έρευνα θα συνεχιστεί και σε άλλα σημεία στους πρόποδες του Δικταίου Άνδρου, που υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα εντοπιστούν και άλλα ευρήματα”.