Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του τάφου του Φαραώ Θούθμωσι Β’, της πρώτης τέτοιας ανακάλυψης από την εποχή της εύρεσης του τάφου του Τουταγχαμών το 1922.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, οι επιγραφές που βρέθηκαν στον τάφο επιβεβαιώνουν ότι ανήκε στον Θούθμωσι Β’, ο οποίος κυβέρνησε για περίπου πέντε χρόνια πριν από 3.500 χρόνια. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η μούμια του, η οποία είχε ήδη ανακαλυφθεί, μετακινήθηκε μαζί με μέρος του περιεχομένου του τάφου όταν αυτός πλημμύρισε λίγο μετά τον θάνατό του.
Ο Θούθμωσις Β’ είναι γνωστός κυρίως για τα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατό του γύρω στα 30 του χρόνια. Η σύζυγός του, Χατσεψούτ, η οποία ήταν και ετεροθαλής αδελφή του, ανέλαβε την εξουσία, αρχικά ως αντιβασιλέας και αργότερα ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες Φαραώ. Η βασιλεία της χαρακτηρίστηκε από έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα, καθώς και σημαντικές καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές και οικονομικές εξελίξεις.
Ανακάλυψη τάφου Φαραώ στην Αίγυπτο: Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών
Facebook Twitter
Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων δεκαετιών
Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών. Το ερευνητικό έργο πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο σε συνεργασία με το New Kingdom Research Foundation, υπό την καθοδήγηση του Βρετανού αρχαιολόγου Πιρς Λίθερλαντ.
«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται ταφικά κτερίσματα του Θούθμωσι Β’, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τέτοια αντικείμενα σε μουσεία παγκοσμίως», δήλωσε ο Χάλεντ.
Ανάμεσα στα ευρήματα που εντοπίστηκαν στον τάφο περιλαμβάνονται αλάβαστρα με τις επιγραφές των Θούθμωσι Β’ και Χατσεψούτ, καθώς και γύψος διακοσμημένος με πολύπλοκα σχέδια, όπως μπλε επιγραφές, μοτίβα με κίτρινα αστέρια και στοιχεία από το Βιβλίο του Αμντουάτ, ένα κείμενο που προοριζόταν να καθοδηγήσει τον νεκρό στη μετά θάνατον ζωή.
Η είσοδος του τάφου εντοπίστηκε το 2022, σε βραχώδη περιοχή δυτικά της Λούξορ – της αρχαίας Θήβας – περίπου 2,5 χιλιόμετρα από την Κοιλάδα των Βασιλέων. Ωστόσο, η σημασία του τάφου αποκαλύφθηκε σταδιακά μέσω της ενδελεχούς αρχαιολογικής έρευνας που ακολούθησε.
Η πλειοψηφία των τάφων των Φαραώ της περιόδου του Νέου Βασιλείου, όπως αυτός του Θούθμωσι Β’, ανακαλύφθηκαν κατά τον 19ο αιώνα, κυρίως στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο τάφος του Τουταγχαμών, ο οποίος βρέθηκε ανέπαφος και αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο αρχαίο βασιλικό τάφο.
Σε αντίθεση με τους Φαραώ του Παλαιού και του Μέσου Βασιλείου, οι οποίοι έχτιζαν πυραμίδες ως ταφικά μνημεία, οι ηγεμόνες του Νέου Βασιλείου προτιμούσαν πιο απομονωμένους τάφους, πιθανώς για να τους προστατεύσουν από τους τυμβωρύχους.
Η νέα αυτή ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου και υπόσχεται να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση της βασιλείας του Θούθμωσι Β’.