ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΒΑΛΗ: Η Ηρακλειώτισσα που διεκδικεί το βραβείο Μερκούρη

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2023. Ανάμεσά τους είναι η Ηρακλειώτισσα   Αμαλία Καβάλη. Φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και η Επιτροπή του Βραβείου αποφάσισαν να απονείμουν δύο βραβεία καθώς, λόγω της πανδημίας covid-19 τα δύο προηγούμενα χρόνια, δεν πραγματοποιήθηκε η απονομή.

Η απονομή

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 2023 στις 20:00 στην Ελευσίνα στον εκθεσιακό χώρο όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Μυστήριο 17 Μελίνα». Τοποθεσία Αποθήκη 3 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα.

Το 2007 το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη θέσπισε το θεατρικό βραβείο που απονέμεται ετησίως σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.

Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους. Τελευταία νικήτρια ήταν το 2020 η Δήμητρα Βλαγκοπούλου που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του ‘Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε διασκευή- σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Οι έξι υποψήφιες

Αμαλία Καβάλη για τα έργα “Ο Γιατρός της Τιμής του” του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα και “Πόσο κοστίζει να ζεις;” της Μαρτίνα Μάγιοκ, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα. Η υπόψήφια για το βραβείο είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν το 2011. Έχει κάνει σεμινάρια στη Βασιλική Ακαδημία της Αγγλίας, στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, όπως επίσης και με τον Ανδρέα Μανωλικάκη, την Ελένη Σκότη, την Κατερίνα Ευαγγελάκου, τον Τόμας Ρίτσαρντς, το Μάριο Μπιατζίνι και τη Ρομπέρτα Καρρέρι.

Η πρώτη της τηλεοπτική συνεργασία ήταν στις «Άγριες Μέλισσες»

Το 2018 ήταν υποψήφια για το θεατρικό βραβείο “Μελίνα Μερκούρη” για την παράσταση “Ορλάντο”.

Αμαλία Αρσένη για το έργο “Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις” της Ορνέλα Βόρπσι, μετάφραση Μαρία Σπυριδοπούλου, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι, Θέατρο Σταθμός.

Σοφία Κόκκαλη για το έργο “Το Σχολείο των γυναικών” του Μολιέρου σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη διασκευή/σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος, Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).

Μαρία Μοσχούρη για το έργο “Τουρνέ” του Ευριπίδη Λασκαρίδη, Φεστιβάλ Αθηνών, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και “Ο μαγικός κύκλος” θέατρο για παιδιά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Θέατρο Πόρτα.

Κίττυ Παϊταζόγλου για το έργο “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ, μετάφραση Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία Δραματουργική Επεξεργασία Μαρία Πρωτόπαππα, Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ελένη Μπούκλη για τα έργα “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου) και, “Η Φάρμα των ζώων” του Τζόρτζ Όργουελ, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Εθνικό Θέατρο Σκηνή Ελένη Παπαδάκη θέατρο Ρεξ.