H βιβλιοθήκη του Γιώργου Σεφέρη: Ιστορικό φωτογραφικό στιγμιότυπο
Ιστορικό φωτογραφικό στιγμιότυπο, από το φωτογραφικό αρχείο του πρώην αντιδημάρχου πολιτικού μηχανικού και συγγραφέα Κωστή Σχιζάκη. Στη φωτογραφία διακρίνονται η Μαρώ Σεφέρη, ο Μιχάλης Κοπιδάκης, ο αείμνηστος φιλόλογος Μενέλαος Παρλαμάς, η αρχιτέκτων προϊσταμένη του Γραφείου Τειχών του Δήμου Ηρακλείου Ειρήνη Βαλλήδρα-Σχιζάκη

Ένα σημαντικό βήμα εξωστρέφειας, με στόχο τη διάχυσης της γνώσης του τεράστιου πνευματικού πλούτου της, επιχειρεί η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, που δρομολογεί εξελίξεις  με στόχο  την ψηφιοποίηση της πολύτιμης βιβλιοθήκης του Γιώργου Σεφέρη, που από το 1986 κοσμεί τις προθήκες της.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  για την απόκτηση του αναγκαίου τεχνικού εξοπλισμού που θα ανοίξει το δρόμο της ψηφιοποίησης, των περισσότερων από 5.500 βιβλίων που απαρτίζουν μεταξύ άλλων τη βιβλιοθήκη Σεφέρη.

Ο εξοπλισμός αφορά στην απόκτηση ρομποτικών συστημάτων ψηφιοποίησης, που κοστολογούνται σε ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ, που θα δημιουργήσουν το υπόβαθρο προκειμένου η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη να μπορέσει να δημιουργήσει ψηφιακά αντίγραφα των αρχείων της, της βιβλιοθήκης του Βικέλα, και των σπάνιων παλαιτύπων της που αποτελούν μέρος των πιο σημαντικών κειμηλίων του πνευματικού πλούτου της.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η  Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη με τα σημαντικότατα αρχεία της, έχει εμπλουτιστεί  κατά πολύ με την απόκτηση της βιβλιοθήκης του Γιώργου Σεφέρη.

 

Είναι ο πρώτος Έλληνας νομπελίστας και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή μας, το γεγονός ότι επέλεξε η Μαρώ Σεφέρη, να δωρίσει στη Βικελαία τη βιβλιοθήκη του Γιώργου Σεφέρη.

 Δημήτρης Σάββας στο αρχειακό υλικό της βιβλιοθήκης Σεφέρη
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και ο προϊστάμενος της Βικελαίας Δημήτρης Σάββας στο αρχειακό υλικό της βιβλιοθήκης Σεφέρη

Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη μας να φροντίσουμε την αξιοποίηση της ώστε να γίνει  ευρύτερα προσβάσιμη στους μελετητές.

Στην κατεύθυνση αυτή,  θέλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους πρόσβασης και να διαθέσουμε το υλικό αυτό μέσα από την ψηφιοποίηση του ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτό ο καθένας.

Η ίδια αποκαλύπτει, απαντώντας σε ερώτηση της «Π» σε σχέση με το πως έφτασε στα χέρια της Βικελαίας η βιβλιοθήκη του Γιώργου Σεφέρη, ότι αφορμή στάθηκε η επαφή που είχε ο Μιχάλης Κοπιδάκης με τη Μαρώ Σεφέρη.

Ήταν η χρονική περίοδος της δεκαετίας του ΄80  που ο κ. Κοπιδάκης είχε την επιμέλεια του πρώτου τόμου της αλληλογραφίας της Μαρώς με το Σεφέρη.  Η Μαρώ είχε απευθυνθεί σε πολλά πνευματικά Ιδρύματα για να δωρίσει τη βιβλιοθήκη του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία όμως είχαν αμελήσει ή αγνοήσει την προσφορά της.

Τότε ο Μιχάλης Κοπιδάκης σε συνεργασία με τον αείμνηστο Νίκο Γιανναδάκη έκαναν τη σχετική πρόταση που έγινε δεκτή. Για το σκοπό αυτό ανέβηκε ο Νίκος Γιανναδάκης στην Αθήνα, ο οποίος  έκανε όλη την καταγραφή των βιβλίων και το 86 έγινε η παράδοση του υλικού.