Ο ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η Αίγυπτος βραβεύει τον Κώστα Φέρρη

Toν γεννημένο στο Κάιρο, Αιγυπτιώτη σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, τιμούν φέτος με το Βραβείο Life-Time Achievement Award, το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, το Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου Αλεξανδρείας και η Ένωση Συγγραφέων και Κινηματογραφικών Κριτικών της Αιγύπτου.

Η τελετή απονομής θα γίνει  στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στις 3 Οκτωβρίου 2023.

Πέρσι οι ίδιοι φορείς είχαν τιμήσει με το ίδιο βραβείο την γεννημένη στην Αλεξάνδρεια, Αιγυπτιώτισσα Άλκηστη Πρωτοψάλτη τιμώντας με τον τρόπο αυτό ξένους καλλιτέχνες που έχουν γεννηθεί στην Αίγυπτο κι έχουν διαπρέψει καλλιτεχνικά.

Ο Κώστας Φέρρης (Κάιρο, 18 Απριλίου 1935)  θα τιμηθεί   για το σύνολο του έργου του. Η  οικογένειά του έχει κυπριακές και λιβανέζικες (από την οικογένεια Λαχούντ) καταβολές. Η παιδεία του ήταν προσανατολισμένη στο διεθνή ορίζοντα, αλλά βασισμένη στις ελληνικές ρίζες του.

Σπούδασε στην Αμπέτειο Σχολή και στη Δραματική Σχολή του Τάκη Τσάκωνα στο Κάιρο, στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου στην Αθήνα, και συνέχισε τις σπουδές του με stages στη Ναντέρ και στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Από το 1957 εγκαθίσταται στην Ελλάδα, με την παρένθεση 1967-1972 όπου εγκαταστάθηκε και δούλεψε στο Παρίσι.

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε περισσότερες από 60 ταινίες μυθοπλασίας.

Συνεργάστηκε, ανάμεσα σε άλλους, με τους Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Κούνδουρο, Τάκη Κανελλόπουλο, Γρηγόρη Γρηγορίου, Άντριου Μάρτον, Τζέιμς Νίλσον, Ρόμπερτ Άλντριχ, Έντουαρντ Μολινάρο, Ρίτσαρντ Σαραφιάν, Λάζλο Μπένεντεκ, Ρίτσαρντ Γουίλσον, Πιέρ Καστ, Ζαν-Ντανιέλ Πολέ κ.ά.

Εντάχτηκε στην ομάδα έρευνας για το ρεμπέτικο τραγούδι, και συγχρόνως δημιουργήθηκε, με δική του κυρίως πρωτοβουλία, η ομάδα για την ανανέωση του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ 
ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Η Αίγυπτος βραβεύει     
τον Κώστα 
Φέρρη
Το 1961 σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Τα ματόκλαδά σου λάμπουν, που θ’ απαγορευτεί από την κρατική λογοκρισία της εποχής. To 1963 αναφέρεται στους τίτλους της ταινίας που αποδίδεται στον Μανώλη Σκουλούδη

Ένας ντελικανής, ως “Τεχνικός Σύμβουλος Σκηνοθεσίας”. Το 1965 σκηνοθετεί την πρώτη (με την υπογραφή του) ταινία μεγάλου μήκους, Μερικές το προτιμούν χακί. Την ταινία Ένας ντελικανής θα αναφέρει αργότερα (2004) στο βιβλίο του Γιάννη Φραγκούλη με τίτλο “Κώστας Φέρρης”, ως “την πρώτη απόπειρα εφαρμογής των ιδεών” της Ομάδας γιά τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο. Από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Παρίσι (1967-1973), συνεργάζεται στενά με τον Γάλλο σκηνοθέτη (και φίλο του από το 1962) Ζαν Ντανιέλ Πολέ. Μαζί του συμμετέχει ενεργά στο κίνημα του Μάη του 1968.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1973, σκηνοθετεί πέντε  ταινίες μεταξύ των οποίων το πολυβραβευμένο

‘’Ρεμπέτικο, 1983 (Αργυρή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1984, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Φεστιβάλ Βαλέντσια 1984, και Μεγάλο Βραβείο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας, 1985). Επίσης σκηνοθέτησε  εννέα τηλεοπτικές σειρές,   αλλά και περισσότερες από 80 ώρες μουσικών προγραμμάτων, ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ταινιών.

O Κώστας Φέρρης κυκλοφόρησε πρόσφατα το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο “Η γέφυρα των Λεμονιών” (εκδ. Ποταμός), το οποίο συνυπογράφει με την επίσης Αιγυπτιώτισσα και Καϊρινή, μεταφράστρια και συγγραφέα, Πέρσα Κουμούτση.