Αίγυπτος: Τάφος άγνωστου φαραώ ανακαλύφθηκε σε νεκρόπολη

Ανασκαφή σε αρχαία νεκρόπολη της Αιγύπτου έφερε στο φως τον τάφο ενός άγνωστου φαραώ που πέθανε σε μια ταραχώδη περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας πριν από περίπου 3.600 χρόνια. Είναι ο δεύτερος βασιλικός τάφος που ανακαλύπτεται φέτος.

Το συλημένο ταφικό συγκρότημα ανακαλύφθηκε κοντά στην Άβυδο, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αιγύπτου, περίπου 500 χιλιόμετρα από το Κάιρο. Η νεκρόπολη της Αβύδου στο Όρος του Ανούβιδος αποτέλεσε την τελευταία κατοικία των πρώτων βασιλέων της Αιγύπτου.

«Φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος τάφος της Δυναστείας της Αβύδου»

Ο τάφος βρέθηκε τον Ιανουάριο θαμμένος στη βάση ενός λόφου όπου οι ισχυροί άνεμοι είχαν συσσωρεύσει άμμο σε βάθος επτά μέτρων, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αιγύπτιοι και αμερικανοί αρχαιολόγοι. Το συγκρότημα περιλαμβάνει έναν διακοσμημένο διάδρομο και αρκετά πλίνθινα δωμάτια με εντυπωσιακά ταβάνια που φτάνουν σε ύψος τα πέντε μέτρα.

Λευκές πλάκες ασβεστόλιθου κάλυπταν τους πλίνθινους τοίχους του ταφικού θαλάμου

Είναι μακράν μεγαλύτερος από τον βασιλικό τάφο που ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή πριν από μια δεκαετία, η πρώτη άμεση ένδειξη μιας «χαμένης» δυναστείας.

Ο ταφικός θάλαμος, επενδεδυμένος με πλάκες ασβεστόλιθου, έφερε κάποτε επιγραφές με το όνομα του νεκρού, οι οποίες όμως βρέθηκαν κατεστραμμένες από τις επιδρομές κλεφτών.

«Το όνομα στις επιγραφές δεν διατηρείται. Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται δύο βασιλείς με τα ονόματα Σεναΐμπ και Πεντζένι, οι οποίοι γνωρίζουμε ότι είχαν χτίσει μνημεία στην Άβυδο» δήλωσε σ Γιόζεφ Βέγκνερ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, συνεπικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας.

Ο τάφος χρονολογείται την Δεύτερη Μεταβατική Περίοδο, από το 1640 έως το 1540 π.Χ, διάστημα που γεφυρώνει τις περιόδους του Μέσου και του Νέου Βασιλείου, όταν οι φαραώ είχαν φτάσει στο απόγειο της ισχύος τους.

«Η Αίγυπτος ήταν τότε κατακερματισμένη με περίπου τέσσερα ανταγωνιστικά βασίλεια, συμπεριλαμβανομένης της Υξούς στο Δέλτα του Νείλου» δήλωσε ο Βέγκνερ.

Ο τάφος χτίστηκε στο εσωτερικό του μεγαλύτερου ταφικού συγκροτήματος ενός αρχαιότερου, ισχυρού φαραώ με το όνομα Νεφερχοτέπ. «Φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος τάφος της Δυναστείας της Αβύδου» επισήμανε ο Βέγκνερ.

Η ομάδα του αρχαιολόγου είχε προηγουμένως ανακαλύψει τον τάφο ενός άλλου φαραώ της Δυναστείας της Αβύδου, με το όνομα Σένεμπ-Κέι, το 2014.

«Ο νέος τάφος ανήκε πιθανώς σε προκάτοχο του Σένεμπ-Κέι» είπε ο ερευνητής.

«Στην περιοχή πρέπει να υπάρχουν κι άλλοι τάφοι. Οι εργασίες σε βασιλικά νεκροταφεία είναι αργές και δύσκολες, οπότε θα χρειαστεί καιρός για να έχουμε αποτελέσματα» σχολίασε.

Η Δεύτερη Μεταβατική Περίοδος ξεκίνησε σχεδόν μια χιλιετία μετά την κατασκευή των πυραμίδων της Γκίζας έξω από το Κάιρο, όπου βρίσκονταν οι τάφοι των ισχυρότερων φαραώ του Παλαιού Βασιλείου.

Στη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, οι περισσότεροι φαραώ, συμπεριλαμβανομένου του Τουταγχαμών, θάβονταν στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ.

Ο βασιλικός τάφος στη Νεκρόπολη της Αβύδου είναι ο δεύτερος που ανακαλύπτεται το τελευταίο διάστημα. Τον Φεβρουάριο, βρετανο-αιγυπτιακή αποστολή ταυτοποίησε στην αρχαία πόλη των Θηβών τον τάφο του Τούθμωσι Β΄, βασιλιά του 15ου αιώνα π.Χ.

Πηγή: in.gr