Ιδιαίτερη μέρα η σημερινή και γιορτινή τουλάχιστον πριν από μερικές δεκαετίες στην ύπαιθρο της Κρήτης.
Ο λόγος; Η γιορτή του Αη Γιώργη του Μεθυστή, μέρα κατά την οποία άνοιγαν τα βαρέλια και δοκίμασαν το μούστο που μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης είχε μετατραπεί σε κρασί.
Σε πολλές περιοχές της Κρήτης μάλιστα μετά τη λειτουργία υπήρχε το έθιμο οι πιστοί να τρώνε τα σφουγκάτα (ομελέτες με πατάτες) που είχαν πάει νωρίτερα στην εκκλησία για να ευλογηθούν.
Πολλές εκδοχές και ιστορίες υπάρχουν για το λόγο που οι πιστοί ξεκίνησαν να πηγαίνουν τα σφουγκάτα στον Αη Γιώργη, το σίγουρο πάντως ήταν πως κάποιος το πήγε αρχικά ως τάμα για να ευχαριστήσει τον Άγιο Γεώργιο. Κάποιος που επισκέφθηκε το ναό έφαγε το σφουγκάτο και «αναγκάστηκε» για να μπορεί να φύγει αφού τα πόδια του ήταν σαν «καρφωμένα» στη γη να πληρώσει χρήματα στον Άγιο. Έτσι βγήκε και η φράση: «ακριβά τα σφουγκάτα του Αη Γιώργη».
Όσον αφορά πάντως την γιορτή του Αη Γιώργη του Μεθυστή αποτελούσε μια ακόμα αφορμή για τις παρέες μιας άλλης εποχής αφού οι πιστοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, άνοιγαν το βαρέλι και δοκίμαζαν το κρασί της χρονιάς.
Φυσικά το κρασί συνοδεύονταν από τα σχετικά μεζεδάκια, τηγανητό κρέας, τυρί, ελιές κι ότι άλλο είχαν στο σπίτι τους οι νοικοκυρές.