Στα πλήκτρα της γραφομηχανής της γράφτηκαν οι πιο συναρπαστικές ιστορίες μυστηρίου του 20ού αιώνα. Οι ιστορίες της έχουν δημιουργήσει θρυλικούς ήρωες, τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από εκατό εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πάνω από εκατό γλώσσες… κυρίες και κύριοι, η Άγκαθα Κρίστι!
Γεννημένη στις 15 Σεπτεμβρίου 1890, στο παραθαλάσσιο Τόρκεϋ της νότιας Αγγλίας, η Άγκαθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλλερ, έμελλε να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο με το επώνυμο του πρώτου συζύγου της, του αξιωματικού του πυροβολικού και πιλότου Άρτσιμπαλντ Κρίστι. Γνωρίστηκαν την άνοιξη του 1913 και παντρεύτηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων του 1914, ενώ ήδη μαινόταν ο Α’Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Άρτσι πολεμούσε στο μέτωπο και η Άγκαθα έγινε πολεμική νοσοκόμα. Εκείνη την εποχή άρχισε να γράφει τις πρώτες της ιστορίες, πλεγμένες γύρω από εγκλήματα και μυστήρια.
Η πρώτη της ιστορία, ωστόσο, δημοσιεύτηκε μετά το τέλος του πολέμου και συγκεκριμένα στα τέλη του 1920 στις ΗΠΑ και στην αρχή του ’21 στη Βρετανία. Ήταν “Η Μυστηριώδης Υπόθεση στο Στάιλς”, με την οποία η Κρίστι σύστησε στο κοινό τον Ηρακλή Πουαρό, τον σνομπ Βέλγο ντεντέκτιβ, που έμελλε να γίνει ο πιο θρυλικός του είδους. Η εξέλιξη ήρθε γρήγορα, μέσα σε λίγα χρόνια η δουλειά της είχε γίνει ανάρπαστη στη Βρετανική Αυτοκρατορία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1926 επρόκειτο να αποδειχθεί έτος-σταθμός και για τη ζωή και για την αναγνώρισή της.
Λίγο αφότου κυκλοφόρησε το πιο διάσημο ως τότε έργο της, η νουβέλα “Ο θάνατος του Ρότζερ Ακρόυντ”, έχασε τη μητέρα της, με την οποία ήταν πολύ δεμένη και έπεσε σε κατάθλιψη, ενώ ήδη έπασχε από υπερκόπωση. Σχεδόν αμέσως ο Άρτσι Κρίστι ζήτησε διαζύγιο για να παντρευτεί τη Νάνσυ Νηλ, μια νεότερη γυναίκα. Και τότε εκείνη εξαφανίστηκε, όλοι την έψαχναν, η εξαφάνισή της έγινε ένα παγκόσμιο μυστήριο, μέχρι που πολλές ημέρες αργότερα βρέθηκε σε ένα μικρό ξενοδοχείο, με το επώνυμο της γυναίκας για την οποία τη χώριζε ο άνδρας της… Οι γιατροί διέγνωσαν απώλεια μνήμης, ενώ οι συνθήκες της εξαφάνισης δεν διακευκάνθηκαν ποτέ πλήρως.
Τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού είχε αφήσει την Αγγλία για ένα μεγάλο ταξίδι με το Όριεντ Εξπρές μαζί με την κόρη της Ρόζαλιντ στη Μέση Ανατολή, γνώρισε στο Ιράκ και παντρεύτηκε τον δεκατρία χρόνια νεότερο αρχαιολόγο Μαξ Μαλόουαν με τον οποίο έμεινε σε όλη της τη ζωή. Λόγω της δουλειάς του έζησε στο Ιράκ και τη Συρία για μεγάλες περιόδους, ζώντας δίπλα σε ανασκαφές.
Συνέγραψε πολλές δεκάδες έργα, κυρίως βέβαια νουβέλες και διηγήματα αστυνομικού μυστηρίου, αλλά όχι μόνο. Έγραψε ακόμα θεατρικά έργα, μέχρι και ποιήματα. Το πιο διάσημο θεατρικό της έργο, η “Ποντικοπαγίδα”, παιζόταν αδιάκοπα στο Ουέστ Εντ του Λονδίνου από το 1952 ως το 2020, όταν λόγω της πανδημίας της COVID-19 έκλεισαν τα θέατρα. Οι κεντρικοί της ήρωες, ο Ηρακλής Πουαρό και η δαιμόνια Μις Μαρπλ έγιναν ήρωες σε αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Η Κρίστι τιμήθηκε εν ζωή με ανώτατες διακρίσεις της Βρετανίας, φτάνοντας στην αντίστοιχη του Σερ ανώτατη διάκριση για τις γυναίκες (Dame Commander of the Order of the British Empire), ενώ ο σύζυγός της έλαβε για το επιστημονικό έργο του τον τίτλο του ιππότη. Παράλληλα, αφιέρωσε χρόνο και χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σήμερα, μισό αιώνα σχεδόν μετά τον θάνατό της, η δουλειά της παραμένει εξαιρετικά εμπορική, νέες εκτελέσεις των έργων της προκύπτουν διαρκώς και οι κόσμοι μυστηρίου που έφτιαξε διατηρούν ατόφια τη γοητεία τους…