Η Αυγή είναι η μεσολιθική γυναίκα του 7.000 π.Χ. από το σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Μετέωρα και η ανάπλαση του προσώπου της παρουσιάστηκε χθες σε εκδηλωση στο μουσείο της Ακρόπολης.
Η εκδήλωση αυτή σκοπό είχε τη σύγχρονη ματιά μας στο βάθος της ιστορίας των προγόνων μας. Ίδιος άλλωστε ήταν και ο σκοπός της παρουσίασης της Μύρτιδος, του κοριτσιού του λοιμού των Αθηνών, το 2010, ίδιος θα είναι και ο σκοπός της εμφάνισης της Ηδύλης, της μικρής Φεραίας, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Πρόκειται για μία φιλόδοξη προσπάθεια οι επισκέπτες να έρθουν και πάλι σε επαφή με τη φιλότιμη δουλειά της ομάδας αναπλάσεων που με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη φέρνουν πιο κοντά μας καθημερινά πρόσωπα της μακρινής αρχαιότητας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το όνομα Αυγή δόθηκε συμβολικά στο δεύτερο κορίτσι, που έρχεται από την αυγή της μεσολιθικής εποχής και είχε βρεθεί από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η νεαρή από τα βάθη της αρχαιότητας έχει πιο τραχιά χαρακτηριστικά και δυσκόλεψε την επιστημονική ομάδα περισσότερο λόγω των ρούχων και των μαλλιών της. Η Αυγή, η γυναίκα που έζησε 9.000 χρόνια πριν στο παραπάνω σπήλαιο, εντοπίστηκε το 1993, ύστερα από επτά χρόνια ανασκαφών αδιατάρακτη ταφή στη θέση εναπόθεσής της. Ήταν 18-25 ετών, είχε ύψος 1,57 μ. και, σύμφωνα με την ανθρωπολογική εξέταση, είχε αναιμία ή σκορβούτο, καθώς και κάποιο ενδοκρινολογικό ή και μεταβολικό πρόβλημα. Το κεφάλι ήταν όρθιο κοιτάζοντας εμπρός, ενώ το σώμα «έβλεπε» προς την είσοδο του σπηλαίου. Τα χέρια και τα πόδια ήταν διπλωμένα στο στήθος και στην κοιλιά.
Σύμφωνα με τη Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, διευθύντρια ανασκαφών Θεόπετρας, πρόκειται για την πρώτη βεβαιωμένη «παρουσία» μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία 9.000 χρόνια μετά. Ύστερα από ραδιοχρονολογήσεις επί των ίδιων των οστών βεβαιώθηκε ότι ανήκει στην 8η χιλιετία π.Χ. και επομένως χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο, όπως άλλωστε προέκυπτε και από τη στρωματογραφική ακολουθία (stratigraphic sequence).
Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν οι: Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, αρχαιολόγος με θέμα, «Η πρώτη βεβαιωμένη “παρουσία” μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία, 9000 χρόνια μετά», Σοφοκλής Σωτηρίου, φυσικός, «Από τον ουρανό της Αυγής… στον ουρανό του σήμερα… και του αύριο», Παναγιώτης Τούλας, νευροακτινολόγος, «Η ιατρική σκέψη τότε …στην ιατρική σκέψη σήμερα», Κωσταντίνος Χριστοδούλου, καθηγητής Νομικής, «Η προϊστορική αυγή του δικαίου», Θεοφάνης Μπομπότης, αρχιτέκτων, «Κατοικία, κύτταρο κοινωνικού ιστού», Νίκος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοικητικής, «Η Οικονομία από την Μεσολιθική Εποχή στην εποχή των Κρυπτονομισμάτων και των Robots», Παναγιώτης – Εμμανουήλ Ταβανιώτης, αρχιτέκτων, «Πρόσωπο-απρόσωπο», Δημήτρης Δικαίος, καθηγητής Ιατρικής, «Διακόσμηση του Σώματος. Τέχνη και Πολιτισμός. Το περιδέραιο της Aυγής και η σημασία του», Αλεξία Πενθερουδάκη, Κοσμηματοπώλης, «Η αίσθηση της ομορφιάς…», Γιάννης Μετζικώφ, ενδυματολόγος, «Σκέψεις για την ενδυμασία και συζητήσεις για το ένδυμα…», Ηλίας Μαμαλάκης Συγγραφέας, «Προϊστορική γαστρονομία (ανάγκη θρέψης, απόλαυση)», Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, αρχαιολόγος, «Τι γλώσσα μιλούσε η Αυγή; Σκέψεις για τη γλωσσική πραγματικότητα της ύστερης Μεσολιθικής Εποχής στον ελλαδικό χώρο», Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ορθοδοντικός “Η Αυγή στη χαραυγή του πολιτισμού”.
Ακολουθεί η Ηδύλη
Στόχος της ομάδας, όπως έχει γίνει γνωστό, ήταν πριν περάσουν άλλα 8 χρόνια να έρθει στο φως και η τρίτη ανάπλαση, αυτή της Ηδύλης, ενός μικρού κοριτσιού από τις Φερές, που βρέθηκε σε τάφο με επιτύμβιο επίγραμμα από τον πατέρα της.