Αγία Αικατερίνη
Την εκδήλωση οργανώνει το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών»

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ σημαντική εκδήλωση στην όμορφη πλατεία της Αγίας Αικατερίνης προσφέρει στους φίλους του, στο ευρύτερο κοινό και στους επισκέπτες της Κρήτης το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» την ερχόμενη Τρίτη, 13 Αυγούστου, και ώρα 8:30 το βράδυ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και με κεντρικό θέμα «Αφιερώματα και τάματα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας». Στο πρώτο μέρος δυο διακεκριμένοι ομιλητές, ο καθηγητής αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης και ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, θα αναφερθούν διεξοδικά σ’ αυτήν την πανάρχαια συνήθεια που έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του πολιτισμού και που εξακολουθεί να ενδυναμώνει τη σχέση του ανθρώπου με το θείον.  Στο δεύτερο μέρος ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά και πιο αγαπητούς μουσικούς της Κρήτης, ο λυράρης και λαϊκός ποιητής Γιάννης Βάρδας, θα ερμηνεύσει δικά του έργα.

Τα τάματα

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής , Νίκος Σταμπολίδης, ιδρυτής του Μουσείου της Ελεύθερνας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα κάνει μια περιεκτική αναδρομή στην ιστορία των ταμάτων ξεκινώντας από την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά σε τάμα, το 1150 π.Χ., και φτάνοντας μέχρι την προσφορά ταμάτων και αφιερωμάτων στον βυζαντινό κόσμο. Βαθύς γνώστης της ζωής και της λατρείας στην ελληνική αρχαιότητα και, παράλληλα, χαρισματικός ομιλητής ο κ. Σταμπολίδης θα προσεγγίσει συνολικά το θέμα, θα αναφερθεί στην προέλευση της λέξης ανάθημα και θα αναλύσει την ανάγκη του ανθρώπου να καταφεύγει στο θείον.

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και μελετητής του παραδοσιακού μας πολιτισμού Νίκος Ψιλάκης θα συνεχίσει με μια εκτενή αναφορά στους νεότερους χρόνους, στα υλικά και τα άυλα τάματα των Κρητών, θα αναλύσει τη σημασία του λατινικού όρου do ut des (δίνω για να μου δώσεις) και θα παρουσιάσει μια μεγάλη σειρά διαφανειών με εντυπωσιακά τάματα που αναρτήθηκαν κατά καιρούς δίπλα στις εικόνες των αγίων. Μεταλλικά ελάσματα και πήλινα ομοιώματα, ενδύματα και κομμένα μαλλιά γυναικών συνθέτουν ένα συγκινητικό σκηνικό που εντυπωσιάζει με την πολυμορφία του.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Βάρδας θα μας ταξιδέψει στην Κρήτη της καρδιάς μας, σε έναν τόπο που διατηρεί την αυθεντικότητα και τις αξίες του, σε έναν κόσμο που εμπνέει ακόμη τους ανθρώπους του. «Δημιουργία εντελώς φυσική που αναβλύζει από πλούσια ποιητική φλέβα, σαν δροσερό και καθαρό νερό από τη ρίζα του βράχου», χαρακτηρίζει το έργο του Γιάννη Βάρδα ο καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να ζει στα αγαπημένα του βουνά και να ασκεί το επάγγελμα του ποιμένα, θα ερμηνεύσει τραγούδια του με τη συνοδεία της αχώριστης συντρόφισσάς του, της κρητικής λύρας. «Από τη Στεία ως τα Χανιά η Κρήτη όλη αξίζει / ποιο κλώνο του βασιλικού κόβγεις και δεν μυρίζει;» λέει ο ίδιος συνοψίζοντας σε μια μαντινάδα την αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο.

Το πρώτο μέρος (οι ομιλίες των κ.κ. Σταμπολίδη και Ψιλάκη) αποτελεί επανάληψη μιας άλλης πρωτότυπης και ιδιαίτερα επιτυχημένης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιουλίου στην Ιερά Μονή της Γκουβερνιώτισσας, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ποταμιών. Το αίτημα να επαναληφθεί στο Ηράκλειο διατυπώθηκε από πολίτες που δεν είχαν καταφέρει να την παρακολουθήσουν.

Η Διοικούσα Επιτροπή και οι εργαζόμενοι του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση όχι μόνον επειδή οργανώνουν μια πρωτότυπη εκδήλωση αλλά κι επειδή θα δώσουν μιαν άλλη εικόνα στην όμορφη πλατεία που αποτελεί μια από τις πιο ήσυχες και όμορφες γωνιές της πόλης.