70 επιστήμονες θα συζητήσουν για το προσκύνημα: Οι κ.κ. Σάββας, Καπετανάκης, Πυργιανάκης, Ψιλάκης, Βρέντζου και ο Μητροπολίτης κ. Μακάριος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου

Τον διαχρονικά ενωτικό ρόλο του προσκυνήματος θα συζητήσουν πάνω από 70  Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που θα βρεθούν στις Μοίρες της Κρήτης από σήμερα έως 1 Οκτωβρίου 2017.  Στις 9 σήμερα το πρωί αρχίζουν οι εργασίες ενός συνεδρίου που οργανώνεται κάθε δυο χρόνια με τον γενικό τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο» και έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τα πνευματικά και πολιτιστικά πράγματα της Κρήτης.

Κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου θα είναι «το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών»  κι  οργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ιδρύματα του νησιού: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΤΕΙ) Κρήτης.

Στην σημαντικότητα του συνεδρίου αλλά και στο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, αναφέρθηκαν  σε δηλώσεις τους στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης, ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, ο προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δημήτρης Σάββας και ο Ηρακλής Πυργιαννάκης αρχιτέκτονας μηχανικός.

Όπως οι ίδιοι τόνισαν στη συνέντευξη τύπου «σε κρίσιμες εποχές, κατά τις οποίες αναζωπυρώνονται εντάσεις και φανατισμοί, η μελέτη των αρχαιολογικών, ιστορικών, θεολογικών και γενικότερα πολιτισμικών τεκμηρίων αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της Ορθόδοξης παράδοσής μας, των ιερών τόπων, του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού ανάμεσα σε ανθρώπους και πολιτισμούς».

Οι εργασίες του συνεδρίου, όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στις Μοίρες. Την τελευταία ημέρα, Κυριακή 1η Οκτωβρίου, οι σύνεδροι θα μεταβούν στη μεγάλη πεντάκλητη παλαιοχριστιανική Βασιλική της Γόρτυνας, στο χωριό Μητρόπολη, όπου, σε υπαίθριο χώρο ακριβώς δίπλα στο σύνθρονο της εν λόγω Βασιλικής, τόπος της έδρας της Αποστολικής Εκκλησίας Κρήτης κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, θα τελεστεί 1.300 χρόνια μετά, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους εκλιπόντες πρωτεργάτες του Κρητικού Πολιτισμού: Αθανάσιο Παλιούρα, Εμμανουήλ Μιχαλοδημητράκη, Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη, Ιωάννη Σακελλαράκη και Σπυρίδωνα Ευαγγελάτο.