βιβλίο Μαρινάκη

Εκδόσεις φιλοτελικών και ιστορικών βιβλίων, δημοσιεύσεις μονογραφιών και άρθρων του στον Τύπου, βραβεύσεις και έπαινοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Μάρκου Εμμ. Μαρινάκη με τίτλο «40 Χρόνια 1980-2020».

Ο ίδιος αναφέρει πως:

“Κλεισμένος μέσα λόγω πανδημίας του Κορωνοΐού βρήκα το χρόνο να ερευνήσω το αρχείο μου από το 1980 μέχρι σήμερα. Εντύπωση μου έκαναν τα πολυάριθμα άρθρα μου που είχαν δημοσιευθεί στο τύπο. Τα άρθρα ήταν Ιστορικά, Λαογραφικά, Φιλοτελικά και άλλα επίκαιρα εποχής. Θεώρησα λοιπόν σκόπιμο να κάμω μια συλλογή από τα άρθρα αυτά και να τα τυπώσω σε ένα βιβλίο. Στο βιβλίο αυτό επίσης θα αναφέρονται τα βιβλία και οι μονογραφίες μού που έχω δημοσιεύσει. Επίσης θα συμπεριλαμβάνεται ένα δείγμα των βραβεύσεων και επαίνων που έχω λάβει στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα βιβλία και το έργο μου γενικότερα.

Σημειώνω δε τα παρακάτω.

Τα άρθρα αναφέρονται κατά χρονολογική σειρά βασικά.

Είναι αυτούσια όπως παρουσιάζονται στο τύπο με τη διαφορά ότι προσαρμόζονται σε σελίδες Α4 για τη συγκρότηση του βιβλίου. Τα άρθρα φέρουν πάντα την ημερομηνία και χρονολογία του εντύπου που έχει γραφεί το άρθρο.

Οι μονογραφίες και τα άρθρα που παρουσιάζω έχουν όλα δημοσιευθεί στο τύπο”.

Ο επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος, αναφέρει μεταξύ άλλων στον πρόλογό του:

“Δεν θα ήταν υπερβολή η διαπίστωση ότι το έργο αυτό είναι από τα καλά αποτελέσματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς ο πρωτόγνωρος στη ζωή των ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο “εγκλεισμός”, έδωσε αφορμές αναθεώρησης και αναστοχασμού πραγμάτων και γεγονότων, επαναπροσδιορισμού και νέας στοχοθεσίας, για ακόμη υψηλότερους στόχους. Άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό και μάλλον απαραίτητο, μέσα στα πιο πυκνά “σκοτάδια” της ζωής να μπορεί ο άνθρωπος να ανακαλύπτει “ξέφωτο”, ελπίδα και προοπτική για να συνεχίσει την πορεία του, χωρίς προσκόμματα και απογοητεύσεις.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πόσο σπουδαίο και σημαντικό είναι, ο κάθε άνθρωπος, ως έμψυχη εικόνα του Θεού, να αξιοποιεί τα ”τάλαντα” τα χαρίσματά του και να τα επαυξάνει, να τα μοιράζεται, να τα προσφέρει στο γενικό σύνολο και να συμβάλει με τον τρόπο αυτό, στον “πλουτισμό” της όλης κοινωνίας, καθώς, το χάρισμα κάθε ενός ανθρώπου λαμβάνει την πραγματική του αξία και σημασία μόνο όταν εξέρχεται της ατομικότητος και γίνεται “υπόθεση” του όλου, του συνόλου της Κοινωνίας.

Ο αγαπητός κ. Μαρινάκης, με τη σύνοψη στο βιβλίο αυτό, τεσσάρων δεκαετιών καλλίκαρπης πορείας και προσφοράς, με τις ιδιότητες του συγγραφέα, του ερευνητή, του Δασολόγου, του φιλοτελιστή, του μελετητή της Ιστορίας και της Λαογραφίας της Κρήτης, προσφέρει ένα συλλογικό έργο, το οποίο καταγράφει μεν γεγονότα και ταυτόχρονα λειτουργεί  ως εφαλτήριο στοχασμού και έκφρασης, αλλά και έμπνευσης πλήθους ανθρώπων και αναγνωστών, που αρέσκονται να αναζητούν, να μελετούν, να δημιουργούν και να αφθαρτίζουν τις “στιγμές” της ζωής τους, με έργα αγάπης και προσφοράς”.

Ο συγγραφέας

Ο Μάρκος Μαρινάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και διαμένει μόνιμα στο Ηράκλειο. Ο προπάππος του ήταν ο Αναγνώστης Μαρινάκης, προσωπικότητα του Κρητικού Αγώνα.

Ο Παππούς του Μάρκος Μαρινάκης (1858-1944) ήταν οπλαρχηγός στο Βαφέ Αποκορώνου στα τέλη των επαναστάσεων κατά των Τούρκων (1897-1898).Επίσης ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ στο Βαφέ Αποκορώνου το 1866,εν μέσω Τουρκοκρατίας. Ο πατέρας του Εμμανουήλ Μαρινάκης (1907-1993),αποτάχτηκε από τη χωροφυλακή γιατί έλαβε μέρος στο κίνημα του Βενιζέλου το 1935.

Είναι πτυχιούχος της Δασολογίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει φοιτήσει και στη Νομική Σχολή του ιδίου πανεπιστημίου. Υπηρέτησε τη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό ως Έφεδρος Αξιωματικός. Εργάσθηκε ως ειδικός επιστήμονας στην Αγροτική Τράπεζα (Δασολόγος). Είναι παντρεμένος με την Ευστρατία Ζαχαρίου Στρατάκη, πτυχιούχου της δημοσιογραφίας (Σπύρου Μελά), από τα Ηράκλειο, με την οποία έχει μία κόρη, τη Μαρία, παιδίατρο.

Ο Μάρκος Μαρινάκης είναι ιστορικός ερευνητής, μελετητής της ιστορίας και της λαογραφίας της Κρήτης, φιλοτελιστής και συγγραφέας. Επίσης είναι πραγματογνώμων της Ταχυδρομικής Ιστορίας της Κρήτης με επίσημο δίπλωμα από την Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ένωση (F.I.P.).

Τη δεκαετία του 1980 δημοσιογραφούσε στα συλλεκτικά περιοδικά, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ και ΣΥΛΛΟΓΕΣ στην Αθήνα που είχαν πανελλήνια εμβέλεια, εκδότης ήταν ο Αργύρης Βουρνάς.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες του σε περιοδικά και εφημερίδες και έχει λάβει μέρος σε συνέδρια ιστορικού, λαογραφικού και φιλοτελικού αντικειμένου, πάντα, με θέματα που αφορούν τη Κρήτη. Έχει βραβευθεί με Χρυσά και αργυρά μετάλλια για τα βιβλία του στη Φιλοτελική Φιλολογία. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. (BALKANFILA 1981, STOCHOLMIA 1986, HAFNIA 1987, ΑΘΗΝΑ 1987, PRAGA 1988, WIEN 1990 κ.λπ.)