Ζωοτροφές για σκύλους με την… κυκλική οικονομία
Σε λειτουργία μπήκε η μονάδα ηλιακής ξήρανσης.

Ως ένας αναπόσπαστος κρίκος της αλυσίδας του σχεδιασμού της κυκλικής οικονομίας που θεμελιώνει ο ΕΣΔΑΚ άρχισε να λειτουργεί η μονάδα ηλιακής ξήρανσης  του Δήμου Ηρακλείου, που εδώ και δέκα μέρες ξεκίνησε να παραλαμβάνει υπολείμματα τροφίμων των χώρων μαζικής εστίασης (κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων).

Η μονάδα παραλαμβάνει καθημερινά 700-750 κιλά τροφών που δεν καταναλώνονται, τα οποία έχει αρχίσει να επεξεργάζεται με σκοπό να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως τροφή σε ζώα συντροφιάς.

Επιστροφή στην κυκλική οικονομία της ιστορικής μας παράδοσης

Η φιλοσοφία είναι απλή. Τίποτα δεν πετιέται και όλα αξιοποιούνται ξανά… Αυτό μας δίδαξαν οι παππούδες στα χωριά μας που αξιοποιούσαν ό,τι περίσσευε από το φαγητό ως τροφή για τα οικόσιτα του σπιτιού, αυτή είναι και η κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος “life” που βάζει μπροστά ο ΕΣΔΑΚ. Ο στόχος της μονάδας ηλιακής ξήρανσης είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) κυρίως 5άστερων και 4άστερων ξενοδοχείων, που εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή. Το πρόγραμμα αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή στο παραδοσιακό σύστημα της οικιακής οικονομίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων,  όπου τα αποφάγια της κουζίνας έτρεφαν τα ζώα της οικογένειας. Έτσι εξασφαλίζονταν οι συνθήκες για την αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων των σκουπιδιών με στόχο την εξοικονόμιση πόρων, αλλά και την παραγωγική επαναχρήση χρήσιμων υλικών που σήμερα χάνονται στους χώρους υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων.

700-750 κιλά οργανικό υπόλειμμα παραλαμβάνει καθημερινά το ξηραντήριο τονίζει ο κ. Μαμουλάκης

Πώς δουλεύει το ξηραντήριο

Η  μονάδα ηλιακής ξήρανσης διαμορφώθηκε σε κοντινή απόσταση από τη μονάδα ανακύκλωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed». Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα διαδικασία. Στο πιλοτικό στάδιο του έργου συμμετέχουν τα ξενοδοχεία Creta Maris, Galaxy, Olive Green και Atlantis.

Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας που γίνεται στο ξηραντήριο είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης. Της ηλιακής ξήρανσης προηγείται διαδικασία συλλογής με οχήματα ψυγεία, χειροδιαλογής και τεμαχισμού των υπολειμμάτων. Πέρα από την αξιολόγηση της διεργασίας συλλογής και παστερίωσης, στόχος του έργου είναι και η εκτίμηση της ποιότητας της παραγόμενης ζωοτροφής, τόσο σε παραγωγικά ζώα (όρνιθες και χοίρους) όσο και ζώα συντροφιάς (σκύλους). Η κεντρική ιδέα προέρχεται από το ΤΕΙ Κρήτης και την Ερευνητική Ομάδα του Εργαστηρίου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (Τομέας Διαχείρισης Στερεών Υπολειμμάτων και Υγρών Αποβλήτων).

Το όλο εγχείρημα έχει  ξεκινήσει πιλοτικά με μικρές ποσόστητες οργανικών υλικών που καταλήγουν στα απορρίμματα. Από τα σκουπίδια τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ ένα ποσοστό της τάξης  του 40% είναι οργανικό και βιοαποδομήσιμο. Δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί ξανά, αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία.

Με δηλώσεις του στην “Π” ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χάρης Μαμουλάκης σημειώνει: “Παρακολουθούμε από κοντά το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, αφού ως γνωστόν η διαχείριση του οργανικού κλάσματος είναι κομβικής σημασίας για τον Δήμο μας και περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό μας, ένα πρόγραμμα – προπομπός για ακόμα περισσότερες στοχευμένες ενέργειες διαχείρισης των απορριμμάτων που θα ακολουθήσουν.

Η συγκεκριμένη πρόταση, με τα πολύπλευρα, πολλαπλά και προφανή οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, ανοίγει ένα νέο παράθυρο στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Ένα παράθυρο μάλιστα μέσα από έναν τομέα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο στην Κρήτη, αυτόν του τουρισμού, που δίνει μεγάλο όγκο οργανικών απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα κατευθύνεται σε έναν άλλο τομέα, επίσης έντονα ανεπτυγμένο, αυτόν της κτηνοτροφίας”.