Από διαρκή υποβάθμιση του οικοτόπου κινδυνεύει το Φοινικόδασος στο Βάι που εξακολουθεί να ταλανίζεται από το κόκκινο σκαθάρι.
Ο βιολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν , εξηγεί στην «Π» πως το σκαθάρι κατατρώει τους εισαγόμενους φοίνικες ενώ γίνονται ακατάλληλες δράσεις για την προστασία των ντόπιων φοινίκων του Θεοφράστου.
Είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 και μέχρι σήμερα ό,τι γίνεται είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Τονίζει πως όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο θα αυξάνεται το κόστος καταπολέμησης του σκαθαριού.
Λέει χαρακτηριστικά πως «το σκαθάρι έχει έρθει στην Κρήτη με το φαγητό του, δηλαδή, με τους φοίνικες που ήρθαν στο νησί τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τότε, κάποιοι ήθελαν να κάνουν την Κρήτη τροπικό νησί. Οι πόλεις, οι παραλίες, η ενδοχώρα, ακόμα και χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων είχαν δεξιά και αριστερά φοίνικες.
Αυτοί οι φοίνικες είχαν και σκαθάρια που κάποια στιγμή ξύπνησαν». Όπως λέει, τότε έπρεπε να ξεπατωθούν οι ξενόφερτοι φοίνικες, αντίθετα, όμως, εξακολουθούσαν να φυτεύονται νέοι. «Ακολούθησαν ψεκασμοί, η αποψίλωση του φοινικοδάσους… ιστορίες τρέλας.
Δεν υπήρξε καμία σοβαρή αντιμετώπιση και είχαν γκρίζες πληροφορίες αφού δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη έρευνα σε έγκυρο περιοδικό που να αποδεικνύει ότι μπορεί να βλάψει τον φοίνικα του Θεοφράστου. Έγιναν εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ παρεμβάσεις σε κρίσιμα ενδημικά οικοσυστήματα, όπως στο Βάι.
Πρόκειται για τρελοκομείο», αναφέρει. «Το φοινικόδασος κινδυνεύει από την αλόγιστη χρήση περιμετρικά στο Βάι, την παραλία, το πάρκινγκ. Δεν κοιτάνε τις ανάγκες του οικότοπου του φοίνικα και κάνουν αποσπασματικά και αυθαίρετα πράγματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την κοινοτική νομοθεσία», εξηγεί.
Όπως λέει, ενδέχεται τα απόμενα χρόνια να έχουμε μία διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του οικότοπου σε σημείο που ο φοίνικας να υποφέρει στο οικοσύστημά του και να μην μπορεί να ζήσει όπως πρέπει.