Ξεπεράστηκε το εμπόδιο και προχωράει ο σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Κρήτη

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και επίσημα πια ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, μετά και την απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το αρχικό μπλόκο στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.

Σύμφωνα με το ypodomes.com, το ΚΑΣ αφού εξέτασε την Αίτηση Θεραπείας που κατέθεσε το ΥΠΕΝ έπειτα από σχετικό μπλόκο του υπουργείου Πολιτισμού στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τελικά ενέκρινε τον αρχικό σχεδιασμό υπό όρους. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Απόφαση που κάνει δεκτή την Αίτηση Θεραπείας του ΥΠΕΝ, η έγκριση δίνεται με τους εξής όρους:

Όπως αναφέρει, για την ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 1 η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά την προτεινόμενη από την ΕΔΕΥΕΠ πρόταση χωροθέτησης προς τον Κάβο Πλάκο και σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου, προκειμένου να μην υπάρχει ορατότητα από το ανακτορικό συγκρότημα. Επίσης, η χωροθέτηση της ΠΟΑΥΑΠ Κέας-Γυάρου να γίνει δυτικά της νήσου.

Γιατί είχε βάλει φρένο

Το υπουργείο Πολιτισμού είχε αρχικά βάλει φρένο στη ΣΜΠΕ στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Για τη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή «η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».

Να σημειωθεί πως οι περιοχές που έχουν πάρει εξαρχής το πράσινο φως του υπουργείου Πολιτισμού είναι οι εξής: 1. Η θαλάσσια περιοχή των Διαποντίων Νήσων, 2.

Η θαλάσσια περιοχή της Χίου, 3. Η θαλάσσια περιοχή των Ψαρών, 4. Η θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας (δύο θέσεις Ικαρία 1, Ικαρία 2), 5. Η θαλάσσια περιοχή των Αγ. Αποστόλων (Α της νότιας Εύβοιας), 6. Η θαλάσσια περιοχή της Κύμης, 7. Η θαλάσσια περιοχή του Αγ. Ευστρατίου (τρεις θέσεις Ευστράτιος 1α , Αγ. Ευστράτιος 1β, Αγ. Ευστράτιος 2), 8. Η θαλάσσια περιοχή της Δονούσας (δύο θέσεις Δονούσα 1, Δονούσα 2), 9. Η θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, 10. Η θαλάσσια περιοχή της Κάσου, 11. Η θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, 12. Η θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, 13. Η θαλάσσια περιοχή Κρήτη 2β, Κρήτη 3, Κρήτη 4, 14. Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και 15. Οι δύο θαλάσσιες περιοχές χωροθέτησης πιλοτικών έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως – βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης.