Οι καύσωνες επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, πλήρως τους επιστήμονες κι έτσι η κλιματική αλλαγή μάς δείχνει… τα δόντια της!
Μιχαλόπουλος

Ο πλανήτης φλέγεται ή αλλιώς η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της… Καύσωνες, καταιγίδες, πλημμύρες, ακραία, γενικότερα, καιρικά φαινόμενα ήδη μας συντροφεύουν και πρόκειται να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα αν δεν αλλάξουμε κάτι… χθες.

Επιστήμονες τονίζουν στην «Π» ότι… τα χειρότερα έρχονται και πρέπει όχι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και ο καθένας από εμάς να αλλάξει τρόπο ζωής και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Ο Δρ Νικόλαος  Μιχαλόπουλος
Φασουλάς

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος CLIMPACT, Δρ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος, αναφέρει πως τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στη Γαλλία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 39 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για πρόωρους και έντονους καύσωνες, πρωτόγνωρους για την Ευρώπη.

Δυστυχώς, οι επιστήμονες επιβεβαιώνονται απόλυτα. Οι καύσωνες συνδυάζονται με άλλα φαινόμενα, βροχές και καταιγίδες που αναμένεται να πάρουν σειρά.

Το φαινόμενο των πρόωρων καυσώνων δεν είναι φετινό, το είδαμε και στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια και από ό,τι φαίνεται θα υπάρχει συνέχεια.

Στην ερώτηση τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα, απαντά πως υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, είναι γνωστά σε όλους, εύκολο να ειπωθούν, δύσκολο να γίνουν πράξη.

Είναι μονόδρομος η μείωση της εκπομπής ρύπων, η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας ακόμα και στα κτήρια αλλά και τις μετακινήσεις που κάνει ο καθένας από εμάς.

Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρει πως είναι δύσκολο αλλά πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να καταλάβουμε ότι έχουμε περάσει σε μια καινούργια εποχή, αυτή της κλιματικής αλλαγής και δεν μπορούμε να ακολουθούμε τις ίδιες καταναλωτικές συνήθειες. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό δεν μπορεί να λειτουργεί στους 20 βαθμούς Κελσίου για να κρυώνουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Ακόμα, δεν είναι δυνατόν να τρώμε κάθε μέρα κρέας, αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη.

Με δύο λόγια, οι καύσωνες είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής και εμείς πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων, να αλλάξουμε ζωή και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, δεν υπάρχει επιστροφή.

Ο Δρ Κώστας  Λαγουβάρδος
Ο Δρ Νικόλαος

Ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, αναφέρει πως μετά από αρκετές ημέρες με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, από σήμερα περνάμε σε ένα άλλο μοτίβο καιρικών συνθηκών που θα κρατήσει ως το τέλος του μήνα. Η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα και πάνω από το κανονικό, την Πέμπτη σε πολλές περιοχές της Κρήτης το θερμόμετρο θα φτάσει τους 37 και 38 βαθμούς Κελσίου, σε παραλιακές περιοχές η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Από το Σάββατο, θα σημειωθεί μία μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να επανέλθει και πάλι σε υψηλά επίπεδα στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Τα προγνωστικά μοντέλα «δείχνουν» ένα θερμό καλοκαίρι για ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, στη χώρα μας. Εκτός από τα δυτικά, αναμένεται να έχουμε μελτέμια που θα κάνουν το κλίμα πιο ήπιο.

Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε καλοκαίρια με πάνω από τις κανονικές τιμές, ειδικά το 2021 είχε μια ακραία συμπεριφορά και φαίνεται πως έτσι θα είναι τα τυπικά καλοκαίρια του μέλλοντός μας, με υψηλές θερμοκρασίες με παρατεταμένη διάρκεια, κοινώς, οι καύσωνες θα μας κρατάνε συντροφιά τους θερινούς μήνες!

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει ότι θα δούμε και το επόμενο διάστημα κύματα καύσωνα και φαινόμενα, όπως είναι η ξηρασία.

Ο Δρ Χαράλαμπος  Φασουλάς
Ο Δρ Χαράλαμπος

Οι επιστήμονες είχαν από χρόνια προειδοποιήσει να ληφθούν μέτρα και να επισπευστούν οι στόχοι που είχαν τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού πριν να είναι αργά.

Ο κ. Φασουλάς αναφέρει πως στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει ο όρος «εκκρεμές», που σημαίνει ακραία καιρικά φαινόμενα, πολύ ψυχρές περίοδοι, καταιγίδες.

Στην αρχή του χειμώνα παρατηρήσαμε πως υπήρχαν πολλές βροχοπτώσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ξηρασία στην Κεντρική, Βόρεια και Βορειοδυτική.

Σε επίπεδο χώρας, είχαμε βροχές στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα και όχι τόσο στη Δυτική, όπως συνηθίζεται, με αντίστοιχα προβλήματα ξηρασίας σε αυτές τις περιοχές.

Βέβαια, τα δεδομένα ενός μόνο χρόνου δεν είναι ασφαλή για να βγάλουμε συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, φαινόμενα, όπως είναι οι μεσογειακοί κυκλώνες, εμφανίζονται πιο συχνά, όταν είχαμε έναν κάθε δέκα χρόνια και τώρα τέσσερις και πέντε τον τελευταίο χρόνο, καταλαβαίνουμε ότι κάτι έχει αλλάξει.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2017 οι ειδικοί είχαν τονίσει πως ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα ώστε να εξουδετερωθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της θέρμανσης και ορισμένα κομβικά σημεία ενδέχεται να έχουν ξεφύγει. Στο Σύμφωνο του Παρισιού, οι κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας που μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αν το κλίμα δεν αναστραφεί γρήγορα, τώρα η κατάσταση δεν θα είναι πια ελεγχόμενη…

Ο ερευνητής,  κ. Δημήτρης Βελαώρας

Ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, κ. Δημήτρης Βελαώρας, αναφέρει πως, όσο αφορά στη θάλασσα, υπάρχει μια αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, τα τελευταία 30 χρόνια έχει ανέβει κατά 1,5 βαθμό, γεγονός που έχει μια σειρά από επιπτώσεις.

Είναι γνωστό ότι οι θάλασσές μας δέχονται εισβολείς, ξενικά είδη από την Ερυθρά, αφού είναι πλέον σε θέση να επιβιώσουν στα δικά μας νερά, είναι γνωστός ο λαγοκέφαλος και τα προβλήματα που έχει επιφέρει, το λεοντόψαρο αλλά και άλλα είδη, όπως συγκεκριμένα είδη αχινού και αστερίων.

Την ίδια στιγμή, επηρεάζεται και έμμεσα η βιοποικιλότητα, τα είδη που γεννήθηκαν εδώ καλούνται να ζήσουν σε ένα διαφορετικό πια περιβάλλον.

Ακόμα, ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, έχει υπολογιστεί πως πρόκειται για 2,5 χιλιοστά ανά έτος, 25 δηλαδή ανά δεκαετία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε περιοχές που είναι επίπεδες, όπως είναι το Μπαγκλαντές, όπου μία άνοδος της τάξης των 20 πόντων μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες σε πολλά στρέμματα γης.

Επίσης, αυξάνεται η αλατότητα στο θαλασσινό νερό ενώ επειδή το νερό της επιφάνειας είναι πιο ζεστό, το χειμώνα δεν εισχωρεί σε μεγαλύτερα βάθη, σταματά, δηλαδή, η επικοινωνία των χαμηλών με τα βαθιά νερά, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρεται οξυγόνο και να έχουμε στα βαθιά ανοξικά νερά που δεν μπορούν να συντηρήσουν ζωή, αυτό, βέβαια, μπορεί να γίνει σε βάθος δεκαετιών.