Αν δεν υπήρχε κι ο αέρας, μπορεί και να βρισκόμασταν ακόμα σε παραλίες. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα τη σεζόν 2017 – 2018 που να θυμίζει πραγματικό χειμώνα. Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, οι θερμοκρασίες αρκετά υψηλές για την εποχή και ο μοναδικός παράγοντας που δίνει «χαρακτήρα» χειμερινού σκηνικού είναι οι ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια.
Τα χαρακτηριστικά του φετινού «χειμώνα» έχουν αρχίσει να ανησυχούν έντονα τους ειδικούς, αφού πλέον έχει μπει ο Φεβρουάριος κι αν δεν υπάρξουν κάποιες σοβαρές αλλαγές σε σχέση κυρίως με τις βροχοπτώσεις, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Κρήτη θα είναι τεράστια.
Είναι αξιοσημείωτο πως τόσο παρατεταμένη ανομβρία είχε να ζήσει η Κρήτη από τη διετία 1974 – 1976, σαράντα δηλαδή χρόνια πριν.
Αμέσως επόμενη περίοδος μειωμένων βροχοπτώσεων, σύμφωνα με τα επίσημα βροχομετρικά στοιχεία, ήταν η περίοδος 1990 – 1992. Δυστυχώς, η παρατεταμένη ανομβρία αφορά τη φετινή περίοδο ολόκληρη την Κρήτη, ακόμη και το δυτικό τμήμα του νησιού, όπου παραδοσιακά παρατηρούνται περισσότερες βροχοπτώσεις.
Μείωση 70%
Τα νότια τμήματα των νομών Ηρακλείου και των νομών Λασιθίου είναι τα πιο άνυδρα σε σχέση με ολόκληρη την Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των συνολικά 35 βροχομετρικών σταθμών. Αν μάλιστα τα σημερινά στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα ως και το τέλος του Ιανουαρίου συγκριθούν με τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων επτά ετών, γίνεται κατανοητό το μέγεθος της ξηρασίας που επικρατεί στην Κρήτη.
Ειδικότερα, η μείωση των βροχοπτώσεων στα Ανώγεια ξεπερνά το 60%, στην Κνωσό το 50%, ενώ στο Τυμπάκι ξεπερνούν το 70%.
Αναλυτικά με βάση τα στοιχεία που δίνονται σε χιλιοστά διαμορφώνεται η εξής εικόνα για τη φετινή περίοδο σε σχέση με τον διαμορφωμένο μέσο όρο βροχοπτώσεων των τελευταίων επτά ετών:
Ανώγεια: 385 χιλιοστά έναντι 1000.
Κνωσός: 236 χιλιοστά έναντι 502.
Μεταξοχώρι: 246 χιλιοστά έναντι 620.
Βασιλικά Ανώγεια: 158 χιλιοστά έναντι 600.
Πύργος: 190 χιλιοστά έναντι 650.
Ρουσοχώρια: 156 χιλιοστά έναντι 700.
Τυμπάκι: 145 χιλιοστά έναντι 500.
Γωνιές – φράγμα Αποσελέμη: 259 χιλιοστά έναντι 700.
Βιάννος: 182 χιλιοστά έναντι 750.
Ανησυχία
Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι πολύ περισσότερο ανησυχητικά, αν ληφθεί υπόψη πως πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειωμένων βροχοπτώσεων, γεγονός το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο και συνέπειες για τα αποθέματα νερού.
Τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρο το νησί, αφού πλέον η εικόνα είναι γενικευμένη σε όλη την Κρήτη, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνο Κριτσωτάκη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.
Μόνο ψύχος
Αν κάτι παραμένει να θυμίζει χειμώνα στην Κρήτη, αυτό είναι οι αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη, που ουσιαστικά συμβάλλουν στην αίσθηση χειμώνα. Κατά τα λοιπά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που να μπορέσει να θυμίσει την εικόνα του χειμώνα.
Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν και χρονικές περίοδοι που παρουσιάζονταν αντίστοιχες συνθήκες ξηρασίας, χωρίς την εισβολή αέριων μαζί, που έκαναν τον χειμώνα να θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο, κάτι το οποίο δεν παρατηρείται τη φετινή σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, το κρύο δεν είναι τόσο έντονο αναλογικά με άλλες χρονιές, ενώ όλοι βρίσκονται στην αναμονή των βροχοπτώσεων που δεν έρχονται, γιατί διαφορετικά το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο.