Το περιβάλλον και η αποδοτικότητα των πόρων ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο συνάντησης για τη διαμόρφωση Στρατηγικής Πολιτικής στις Περιφέρειες Κρήτης, βορείου και νοτίου Αιγαίου, καθώς και Ιόνιων Νήσων, η οποία πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.
Στη συνάντηση την οποία συντόνισαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας και αρμόδιοι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, είχαν κληθεί εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΕΥΔ ΠΕΠ, θεσμικοί, παραγωγικοί, και περιβαλλοντικοί φορείς από τις τέσσερις νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας τις οποίες αφορούσε η συνάντηση εργασίας.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής.
Στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής επισήμανε, ότι, «η Κρήτη διαθέτει φυσικό περιβάλλον σε καλή κατάσταση το οποίο αποτελεί φυσικό κεφάλαιο και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας, υποστηρικτή όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων και μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.
Για τον λόγο αυτό είναι συνεχής η προσπάθεια για την προστασία και την ορθή διαχείρισή του και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στις προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης».
Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης εστίασε σε συγκεκριμένους τομείς αναδεικνύοντας τα προβλήματα, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για το μέλλον, με συγκεκριμένες προτάσεις.
Η διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Κρήτης Μαρία Κασωτάκη ενημέρωσε την επιτροπή για την πρόοδο της απορροφητικότητας χρηματοδοτικών πόρων στους διάφορους τομείς του ΠΕΠ που εντάσσονται στους σχετικούς άξονες της ενέργειας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
Αντίστοιχα τοποθετήθηκαν και έθιξαν τα δικά τους θέματα ο Γιώργος Μαρινάκης ως πρόεδρος των ΔΕΥΑ, εκπρόσωποι των φορέων διαχείρισης αποβλήτων ΔΕΔΙΣΑ και ΕΣΔΑΚ καθώς και άλλοι φορείς.