Περισσότερες από 700 νεκρές χελώνες καταγράφηκαν φέτος στη χώρα μας, αναφέρει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», καλώντας όλους σε εγρήγορση εν όψει της θερινής περιόδου. Η Οργάνωση κάνει λόγω για ένα τραγικό ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου Διάσωσης το 1992. Τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία και πλαστικά απορρίμματα αποτελούν τις κύριες απειλές στη θάλασσα.
Όπως κάνει γνωστό η Οργάνωση, κάθε χρόνο φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα όλα τα «Δελτία Εκθαλάσσωσης» που αφορούν θαλάσσιες χελώνες από τις κατά τόπους λιμενικές Αρχές όλης της χώρας, μαζί με φωτογραφίες και άλλα σχετικά στοιχεία.
«Για πρώτη χρονιά από το 1992, που ιδρύθηκε από τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών, οι αναφορές των εκβρασμών νεκρών χελωνών ξεπέρασαν τις 700. Τα προηγούμενα χρόνια οι αναφορές κυμαίνονταν από 500-600 ανά έτος. Οι ερευνητές/εθελοντές που υποστηρίζουν το Δίκτυο Διάσωσης, εξετάζουν συστηματικά κάθε περίπτωση εκβρασμού, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση του Δικτύου και την αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες ανά περιοχή», υπογραμμίζει.
Όπως αναφέρει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», οι αιτίες θανάτου των χελωνών σχετίζονται κυρίως με τις τυχαίες συλλήψεις χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία, την κατάποση πλαστικών, την παγίδευση σε πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα και την σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη αναψυχής.
Όμως, σύμφωνα πάντα με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ», συχνά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί το αίτιο θανάτου, ειδικά αν έχει επέλθει σήψη. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή που υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.
Στις περιπτώσεις που τα εκβρασμένα ζώα φέρουν εμφανή τραύματα στο κεφάλι ή στο καβούκι, είναι δυνατόν αυτά να έχουν προέλθει από σύγκρουση με σκάφος ή σκόπιμο τραυματισμό από ανθρώπους. Επίσης, η αλληλεπίδραση με αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια) είναι δυνατόν κάποιες φορές να αφήσει εξωτερικά σημάδια που καθορίζουν την αιτία θανάτου. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν εμφανή τραύματα ή σημάδια στα νεκρά ζώα, οπότε τα συμβάντα παραπέμπουν σε πνιγμό μετά από τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία ή σε κατάποση πλαστικών που οδηγεί σε αργό θάνατο, καθώς το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό.
Σύμφωνα πάντα με την Οργάνωση, είναι χαρακτηριστικά τα περιστατικά ομαδικών εκβρασμών νεκρών χελωνών σε εκτεταμένα αλιευτικά πεδία, όπως πολύ πρόσφατα στον Κυλλήνιο κόλπο στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και στις ακτές του Θρακικού πελάγους πριν μερικά χρόνια. Τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να οφείλονται στις «καλάδες» από μηχανότρατες, που λόγω του ομαλού βυθού διαρκούν πολύ χρόνο και δεν επιτρέπουν στις παγιδευμένες χελώνες να αναδυθούν για να αναπνεύσουν. Όταν οι νεκρές χελώνες εκβραστούν στην ακτή, είναι συνήθως πολύ αργά για να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα σκάφη.
Τι να κάνεις σε περίπτωση εκβρασμού νεκρής θαλάσσιας χελώνας
Ενημερώνεις την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή, έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή του συμβάντος με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου (Δελτίο Εκθαλάσσωσης). Αν είναι δυνατόν, καλείται και ο νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε. Η λιμενική Αρχή είναι αρμόδια να καλέσει την Υπηρεσία του Δήμου για την υγειονομική ταφή.
Παρακολουθήστε σε αυτό το ΒΙΝΤΕΟ (https://www.youtube.com/watch?v=ZT_i_0RwIKM )σχετικές οδηγίες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε περίπτωση που βρείτε τραυματισμένη ή άρρωστη θαλάσσια χελώνα.