600 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού συγκεντρώθηκε από τη 01/04/2020 έως τις 22/04/2020 στο δήμο Ηρακλείου, την ίδια ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά έφταναν των υπόλοιπων δήμων του νομού έφταναν τους 133 τόνους και του νομού Λασιθίου τους 107 τόνους.
Μπορούμε και καλύτερα τονίζει με έμφαση ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος απευθυνόμενους στους πολίτες τους ζητά να είναι περισσότερο προσεκτικοί σε σχέση με το τι ρίχνουν στους μπλε κάδους.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, «μέσα στους μπλε κάδους συναντάμε κρέατα, ψόφια ζώα, διαφόρων ειδών τροφές, χαρτιά υγείας και βέβαια πολλές ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες υφάσματα κλαδιά κλπ. Τελευταία μόδα είναι οι μάσκες και τα γάντια προστασίας που χρησιμοποιούνται λόγω της πανδημίας καθώς και ιατρικά απόβλητα.
Αυτό είναι μια απαράδεκτη πρακτική όχι μόνο διότι ακυρώνει την έννοια της ανακύκλωσης, αλλά επειδή δείχνει ασέβεια στη ζωή και την ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται στο εργοστάσιο ανακυκλώνοντας τα απορρίμματα που συγκεντρώνονται.»
Ο ίδιος εξηγεί ότι σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου έχει 1609 σημεία με 2527 μπλε κάδους ανακύκλωσης. Αντίστοιχα σημεία για σύμμεικτα στον Δήμο Ηρακλείου έχουμε 2898 με 5734 κάδους. Καθημερινά υπάρχουν 14 διαδρομές που ακολουθούν τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου διανύοντας 1.000 χλμ. Αντίστοιχα για σύμμεικτα έχουμε 32 διαδρομές και 1826 χλμ.
Η ανακύκλωση αντιστοιχεί περίπου στο μισό σε σχέση με τα σύμμεικτα (σε σημεία κάδους διαδρομές). Στόχος μας είναι να αυξηθούν τα σημεία και οι κάδοι της ανακύκλωσης και να μειωθούν αυτοί που αφορούν τα σύμμεικτα, ως αποτέλεσμα της διαλογής στην πηγή και βέβαια της προσθήκης κάδων για τα βιοαπόβλητα.
Δυστυχώς σήμερα η ανακύκλωση στο Ηράκλειο δεν γίνεται με ικανοποιητικό τρόπο παρά τις κατά καιρούς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχουν γίνει. Τα μη ανακυκλώσιμα υλικά στον μπλε κάδο πλησιάζουν και κατά καιρούς ξεπερνούν το 50%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μη ανακυκλώσιμα να λερώνουν και να υποβαθμίζουν την ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία τείνουν να μην μπορούν να αξιοποιηθούν.
Τι ρίχνουμε στους μπλε κάδους
Στους μπλε κάδους ρίχνουμε: Πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, σακούλες κλπ. Χάρτινες συσκευασίες από γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, πίτσα, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια συσκευών κλπ.
Γυάλινες συσκευασίες από αλκοολούχα ποτά, νερό, γάλα, χυμούς αναψυκτικά, κρασί, βαζάκια τροφίμων κ.α. αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από λάδι καφέ, γάλα εβαπορέ κ.α. Δεν ρίχνουμε υπολείμματα τροφών, μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οικοδομικά υλικά, τζάμια, υφάσματα, κλαδιά δέντρων, αντικείμενα από ξύλο, δέρμα κλπ.