Θανάσιμος εχθρός για το ιερό νησί του Απόλλωνα ενδέχεται να αποβεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
Το μικρό νησί της Δήλου, βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και δυτικά της Μυκόνου. Είναι μια από τις πιο σπουδαίες αρχαιολογικές τοποθεσίες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, που διατηρεί έως σήμερα, ακμαία τη φήμη της παγκοσμίως.
Ευάλωτο όμως, δείχνει να είναι το ιερό νησί και αδύναμο να αντισταθεί στον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, η Δήλος είναι ένα από τα 13 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην κλιματική κρίση, κυρίως μετά το 2050.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Marine Science and Engineering και εστιάζει το νησί της Δήλου, αναφέρει ότι το θαλάσσιο μέτωπο της αρχαίας πόλης του νησιού υπόκειται στις επιπτώσεις της ανόδου της θάλασσας, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντική υποχώρηση της ακτογραμμής ενώ τμήματα, όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, πλημμυρίζουν, σχηματίζοντας εκτεταμένους υγροτόπους.
Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, μεγάλο τμήμα της Δήλου ενδέχεται να βυθιστεί μέχρι το 2150. Η γερμανική Berliner Morgenpost, δημοσίευσε την έρευνα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ που επικεντρώνεται στο θαλάσσιο μέτωπο της αρχαίας Δήλου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, o Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, υπογραμμίζει: «Οι τελευταίες προβλέψεις συντείνουν στο ότι η στάθμη των υδάτων στη Μεσόγειο μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου ένα μέτρο μέχρι το 2100».
Η Νίκη Ευελπίδου, Καθηγήτρια Γεωγραφίας και Κλιματολογίας στο ΕΚΠΑ, έχει εντοπίσει «293 παραλίες που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».
Η κλιματική κρίση δείχνει το σκληρό πρόσωπό της με το πέρασμα του χρόνου. Το έτος 2024 ήταν το πιο θερμό έτος στα χρονικά των καταγραφών, αλλά οι ερευνητές του κλίματος αναμένουν περαιτέρω αύξηση των μέσων θερμοκρασιών από 3,5 έως 3,8 βαθμούς Κελσίου και μείωση των βροχοπτώσεων κατά 30% στην Αθήνα έως το 2070, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μελέτη της Ελληνική Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει επιπλέον 10 έως 15 ζεστές ημέρες ετησίως έως το 2050. Με αυτό οι μετεωρολόγοι εννοούν τις ημέρες κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από 39 βαθμούς και η νυχτερινή θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 26 βαθμούς.
Πηγή: reader.gr