Το 30% περίπου της κρητικής γης βρίσκεται εντός των περιοχών του δικτύου προστασίας “Φύση 2000” (Natura 2000). Αυτό αποτυπώθηκε στην έναρξη του τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης στα Χανιά, στο οποίο τίθεται επί τάπητος η σημασία που αποκτά η ορθολογική λειτουργία και η βιώσιμη διαχείριση του δικτύου για την Κρήτη.
Με δεδομένο ότι το δίκτυο επηρεάζει το σύνολο των τοπικών κοινωνιών του νησιού, άρχισαν χθες οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, αναδεικνύοντας πως “η Κρήτη αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δείγμα προστατευόμενης περιοχής”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, εξηγώντας πως “το νησί διαθέτει όλες τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών και περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, οι οποίες όμως δέχονται μεγάλη πίεση το καλοκαίρι και πρέπει να υπάρχει η βέλτιστη διαχείριση”.
Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” τη νέα νομοθεσία που δημιούργησε τους φορείς διαχείρισης για τις περιοχές “Natura 2000”, ένα πολύχρονο αίτημα των τοπικών αρχών και κοινωνιών, ενώ επεσήμανε πως εκτός από τις προβλέψεις αυτές στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και οι νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο συνέδριο το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσώπησε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη η οποία ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της οργάνωσης του συνεδρίου και μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε το Υπουργείο. “Στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος για την βιώσιμη ανάπτυξη με σαφείς και κατανοητούς για όλους” δήλωσε η γενική γραμματέας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους φορείς διαχείρισης υπογράμμισε πως “ο νέος νόμος δεν άλλαξε καθόλου τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών και η Δασική Υπηρεσία συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες που είχε.
Στις εργασίες του συνεδρίου παρευρέθηκαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Θεανώ Βρέντζου και Δημήτρης Μιχελογιάννης, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αιρετοί, στελέχη επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων, υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παρουσίαση καλών πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των περιοχών Natura.