Μία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι θα είναι η έλλειψη αβοκάντο, σύμφωνα με το Independent.
Οι ασταθείς συνθήκες φαίνεται ότι οδηγούν σε συρρίκνωση της παραγωγικότητας σε περιοχές στις οποίες καλλιεργείται το αβοκάντο. Συγκεκριμένα, το Μπουρούντι, η Χιλή, το Περού, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και το Μεξικό πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αντιμετωπίσουν πρόβλημα μειωμένη παραγωγής αβοκάντο.
Μειώνεται σημαντικά η παραγωγή αβοκάντο μέχρι το 2050
Έκθεση αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε σημαντικού μεγέθους συνέπειες για το αβοκάντο, για αυτόν τον λόγο θεωρείται καθοριστικής σημασίας να υπάρξει περισσότερη στήριξη για τους καλλιεργητές του συγκεκριμένου φρούτου.
Το αγαπημένο superfood, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί. Η ζέστη και η ξηρασία καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη αυτή τη διαδικασία.
Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 13/05, αναφέρει ότι οι εκτάσεις αυτές αναμένεται να μειωθούν 14% – 41% έως το 2050, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές.
Τι επηρεάζει την μείωση παραγωγής αβοκάντο;
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, το Μεξικό, θα μπορούσε να δει τη δυνητική καλλιεργήσιμη έκταση του να μειώνεται κατά 31% μέχρι το 2050, ακόμη και αν η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας περιοριστεί κάτω από 2oC, και κατά 43% αν αυξηθεί προς 5 oC, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο πρόεδρος της Farmer’s Pride Burundi, Jolis Bigirimana, δήλωσε σύμφωνα με το Independent:
«Στο Μπουρούντι, η κλιματική αλλαγή αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, ιδίως για τους καλλιεργητές αβοκάντο. Βιώνουμε υψηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και διάβρωση, γεγονός που έχει τρομερές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των αγροτών και στο εισόδημά τους. Τώρα μας κοστίζει πολλά χρήματα για να ποτίσουμε τις καλλιέργειές μας».
Ένα μόνο αβοκάντο χρειάζεται κατά μέσο όρο 320 λίτρα νερού, σύμφωνα με την Honor Eldrige, ειδική σε θέματα βιώσιμης διατροφής και συγγραφέα του βιβλίου Avocado Debate. «Επομένως, η παραγωγή ενός αβοκάντο γίνεται όλο και πιο ακριβή και το κόστος αυτό πιθανότατα θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή, αυξάνοντας την τιμή που πληρώνουμε για το γουακαμόλε μας», προειδοποιεί η Eldrige.