Στην περιοχή που ονομάζεται καλύμματα των Γωνιών και σε ένα χωματόδρομο μόλις 1,5 χιλιόμετρο καταγράφεται ολόκληρη η γεωλογική ιστορία της Κρήτης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη.
Δεν είναι ωστόσο αυτό το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αφού όπως έχει αναφέρει σε διάλεξη του ο δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του ΔΣ του Γεωπάρκου Χαράλαμπος Φασουλάς σε αυτό το κομμάτι συναντά κανείς όλα τα πετρώματα που συναντά σε μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην διαδρομή από την Θεσσαλονίκη ως τα Γιάννενα.
Δίνοντας την επιστημονική διάσταση της υπόθεσης αλλά και ενδιαφέρουσες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Γεωπάρκου αναφέρεται: “Οι λόφοι πάνω από το χωριό Γωνιές αποτελούν μια μικρογραφία της γεωλογικής δομής της Κρήτης. Οι περισσότερες ομάδες των πετρωμάτων της εμφανίζονται σε ένα πολύ μικρό χώρο, η μια πάνω στην άλλη με τη μορφή καλυμμάτων. Ο μικρός χωματόδρομος μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου που σκαρφαλώνει από την άσφαλτο πίσω από το χωριό και μετά προς την ορεινή ζώνη προσφέρει την καλύτερη δυνατότητα για παρατήρηση.
Ακριβώς πάνω στο λόφο βρίσκονται τα οφειολιθικά πετρώματα με τα χαρακτηριστικά βυσσινί από τα οξείδια και πράσινα από την ατμοσφαιρική εξαλλοίωση σερπεντινικά πετρώματα. Το αλκαλικό έδαφος φιλοξενεί και ιδιαίτερα φυτά (όπως το άλυσσο (Alyssum baldaccii)).
Κάτω από τους οφειόλιθους βρίσκονται αργιλικά ιζήματα των ανώτερων ομάδων της Κρήτης και δίπλα στον παλιό ανεμόμυλο ξεκινούν τα πετρώματα της «Πίνδου». Πρώτα με τον ψαμμιτικό και αργιλικό φλύσχη, στη συνέχεια με πλακώδη ασβεστόλιθο και βαθύτερα με τους κόκκινους κερατόλιθους. Ένα εμφανές ρήγμα που μετατοπίζει κατακόρυφα τα πετρώματα είναι το όριο των πετρωμάτων αυτών με τα βαθύτερα πετρώματα της «Τρίπολης». Ο φλύσχης της ομάδας αυτής συνεχίζει μέχρι το πρώτο διάσελο απ’ όπου ο επισκέπτης έχει μια πανοραμική θέα της λεκάνης του Σκλαβόκαμπου και της γύρω περιοχής.
Από το σημείο αυτό και για αρκετή απόσταση τα πετρώματα που εμφανίζονται είναι πλέον οι ασβεστόλιθοι της «Τρίπολης». Η συνέχεια του χωματόδρομου οδηγεί είτε προς το φαράγγι της Μύγιας, είτε προς το οροπέδιο του Εβδόμου, ένα μικρό αλλά πανέμορφο οροπέδιο που σχηματίζεται εξαιτίας ρηγμάτων στα πετρώματα της «Τρίπολης».