Ο δρ. Νίκος Μιχαλόπουλος και ο δρ. Κώστας Λαγουβάρδος για την την κλιματική αλλαγή
Ο δρ. Νίκος Μιχαλόπουλος και ο δρ. Κώστας Λαγουβάρδος

«Είμαι 80 χρονών και κάτι ανάλογο δε θυμάμαι να έχω ζήσει!» Τις τελευταίες δύο ημέρες είναι μία φράση που ακούμε συχνά από τους γονείς και τους παππούδες μας, οι οποίοι, όπως κι εμείς, αδυνατούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της κακοκαιρίας που «χτύπησε» την Κρήτη από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Αποκορύφωμα του τρόμου, αλλά και της απορίας ήταν τα όσα συνέβησαν στα Μάλια, που την περασμένη Τρίτη ξημέρωσαν άσπρα και μέσα στην καταστροφή.

Η «Π» επικοινώνησε με δύο ειδικούς επιστήμονες και έθεσε το εξής ερώτημα, πρόκειται για μία … εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής;

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος, αναφέρει πως οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν ένα ούτως ή άλλως τοπικό φαινόμενο που συναντάμε όταν έχουμε καταιγίδες. Σε άλλες περιοχές της χώρας το έχουμε δει, είναι, όμως, γεγονός ότι είναι κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της Κρήτης.

Έντονες βροχοπτώσεις, που θα δώσουν και μεγάλα ύψη βροχής, θα έχουμε στην Κρήτη ως και σήμερα το μεσημέρι, στα δυτικά και βόρεια μέρη του νησιού. Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει πως πάντα οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος έχουν βροχές.

Σε ερώτηση αν τα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται στην Κρήτη οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, απαντά πως δεν μπορούμε να αποδίδουμε σε αυτή όλα τα έντονα φαινόμενα που υπάρχουν πλέον. Τα τελευταία χρόνια, η διάδοση και η πρόσβαση στην πληροφορία είναι τόσο εύκολη και άμεση που θεωρούμε ότι όλα συμβαίνουν τώρα, όμως, είχαμε και παλιότερα αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα.

Οι συνέπειές τους είναι πιο έντονες, λόγω, μεταξύ άλλων, της αστικοποίησης, της μη ορθής χρήσης των ακτών.

Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, τη χαλαζόπτωση, η έντονη κακοκαιρία είναι κάτι φυσιολογικό για την εποχή. Θα ενταθεί ως σήμερα το μεσημέρι, καθώς θα έχουμε και ενισχυμένους βοριάδες.

Ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει πως από αύριο, Παρασκευή, ως και την ερχόμενη Κυριακή, η θερμοκρασία θα ανέβει, θα απολαύσουμε στην Κρήτη ένα μικρό καλοκαιρινό διάλειμμα και από την ερχόμενη βδομάδα θα έρθει και πάλι το φθινόπωρο, χωρίς υπερβολές, βάσει των ως τώρα δεδομένων.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Επιστημονικός υπεύθυνος του Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή, Climpact, κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή εκφράζεται με μία σειρά από παραμέτρους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και λιγότερες βροχοπτώσεις.

Τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι μία από τις αιτίες, σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό.

Για παράδειγμα, οι μεσογειακοί τυφώνες θέλουν ζεστά νερά για να εκδηλωθούν, συνεπώς, η αύξηση της θερμοκρασίας βοηθάει τη δημιουργία τους. Παράλληλα, έχουμε διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη θάλασσα και την ξηρά, στη στεριά ο καιρός ψυχραίνει πιο γρήγορα ενώ βλέπουμε πως ως και τον Δεκέμβριο μπορούμε να κολυμπήσουμε σε ζεστά νερά.

Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρει πως το φθινόπωρο έχουμε παραδοσιακά ανάλογα φαινόμενα, όπως βλέπουμε ότι γίνονται εντονότερα και πιο συχνά.

Σημειώνει πως τα τελευταία 180 χρόνια έχουμε μετεωρολογικά δεδομένα, ωστόσο, δεδομένα από δορυφόρους λαμβάνουμε μόλις τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, συνεπώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη παλαιότερα. Ξέρουμε ότι φαινόμενα, όπως ο Ιανός, είχαν συμβεί τη δεκαετία του ’80.

Αναφορικά με την Κρήτη, περιμένουμε πως θα έχουμε περισσότερη ξηρασία κατά 30%, περιορισμένες βροχοπτώσεις και είναι πιθανό να έχουμε έντονα φαινόμενα και να βρέχει τόσο νερό σε μία ώρα, όσο δε θα ρίχνει σε ένα μήνα. Κατά συνέπεια, η γη δε θα έχει τη δυνατότητα να το απορροφήσει και θα καταλήγει στη θάλασσα.

Τονίζει πως οι υποδομές πρέπει να γίνονται με προσοχή και οι υπεύθυνοι να λαμβάνουν υπόψη τους ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, τα έργα που θα γίνονται στο εξής πρέπει να έχουν αυτό ως κριτήριο, να μη βλέπουν το μέσο όρο γιατί δε θα μας καλύπτει.