οικοδομική δραστηριότητα

Καμία νέα οικοδομική άδεια δεν θα εκδίδεται χωρίς να έχει διασφαλιστεί η  διαχείριση των μπαζών, με βάση τα όσα προβλέπει το νέο Εθνικό  Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που μοιραία σηματοδοτεί την αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Κρήτης.

Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, προσθέτοντας ακόμα ότι αποκτούν ενεργό ρόλο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων οι Ενώσεις Ξενοδόχων οι οποίες θα πρέπει να οργανώσουν τη διαδικασία της συγκέντρωσης των οργανικών αποβλήτων σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ευθύνης τους.

Όλος ο σχεδιασμός αυτός, ξεκαθάρισε ο κ. Γραφάκος ότι στηρίζεται στη λογική ότι όποιος ρυπαίνει πληρώνει. Στη βάση αυτή θα θεσμοθετηθεί η επιβολή προστίμων από τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, όπως επίσης και σειρά οικονομικών κινήτρων για όσους παράγουν λιγότερα απορρίμματα.

Το υπουργικό στέλεχος στην τοποθέτηση του περιέγραψε ότι το νέο σχέδιο ουσιαστικά αναθέτει ένα σημαντικό εύρος της ευθύνης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, όσοι χτίζουν ένα σπίτι ή έχουν εκδώσει μια οικοδομική άδεια από την πολεοδομία, βασικός ή καλύτερα απαράβατος όρος της έγκρισής της είναι να έχει εξασφαλιστεί ειδική πρόβλεψη για το που θα καταλήξουν τα μπάζα που θα παραχθούν. Για την ακρίβεια η άδεια θα εκδίδεται εφόσον έχει ξεκαθαριστεί ότι ο ιδιώτης έχει συμβληθεί με διαχειριστή αποκομιδής μπαζών και έχει καλύψει το σχετικό κόστος για τη συγκέντρωση και απομάκρυνση των υλικών που θα παραχθούν.

Σε επίπεδο συλλογικής ευθύνης προβλέπεται ότι θα υπάρξει ανάθεση στις Ενώσεις Ξενοδόχων, να αναλαμβάνουν σε συνεργασία με ιδιώτες το κόστος της αποκομιδής των οργανικών αποβλήτων.

Η αντίστοιχη διαδικασία θα γίνεται και με τους καταστηματάρχες οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταστήσουν στους καφέ κάδους τα απόβλητα τους τα οποία θα έχουν «ταυτότητα» και θα είναι μετρήσιμα, με σκοπό να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα, ώστε κάποιοι που μειώνουν την παραγωγή, να μην πληρώνουν περισσότερο από άλλους.

Ο κ. Γραφάκος περιέγραψε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη μείωση των αποβλήτων των  τροφίμων κατά 50% το 2030, σε σχέση με 2021. Προβλέπει επίσης κίνητρα επαναχρησιμοποίησης των άχρηστων υλικών,  ενώ, όπως είπε, η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων θα είναι υποχρεωτικά καθολική εφαρμογή από 31/12/2022.

Ο κ. Γραφάκος τόνισε ακόμα ότι μετατίθεται στην ευθύνη παραγωγού η αποκομιδή των συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων και των απόβλητων θερμοκηπίων.