Στο Τέξας ήρθαν στο φως ίχνη δεινοσαύρων σε αποξηραμένη κοίτη ποταμού
Στο Τέξας ήρθαν στο φως ίχνη δεινοσαύρων σε αποξηραμένη κοίτη ποταμού

Ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία, μνημεία αποκαλύπτονται… Εικόνες που θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε σε ευρωπαϊκές και, όχι μόνο, χώρες, λόγω της ξηρασίας.

Το φαινόμενο δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας και την Κρήτη, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντίστοιχα σκηνικά τα επόμενα χρόνια.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς
Ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει στην «Π» πως η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ως την περιοχή της Ιταλίας και κάποια κομμάτια της Βόρειας Τουρκίας έχουν μεγάλη ξηρασία, ειδικά την περίοδο του χειμώνα, οπότε και το χιόνι και οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες.

Σε τοπικό επίπεδο, όμως, δεν παρατηρούμε αντίστοιχο φαινόμενο, φέτος για ακόμα μια χρονιά τα φράγματα, όπως του Αποσελέμη, γέμισαν.

Στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και την Κύπρο, είδαμε χιόνι και είχαμε από τους πιο υγρούς χειμώνες. «Προς το παρόν, στην Κρήτη δεν μπορούμε να πούμε ότι το νιώθουμε έντονα. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε ξηρές περιόδους, ειδικά συνεχόμενα, με εξαίρεση μία ξηρή χρονιά. Η φετινή, ήταν μια υγρή χρονιά. Όμως, το ότι δεν το βλέπουμε τώρα, δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον», τονίζει ο επιστήμονας του ΜΦΙΚ. Τα κλιματικά μοντέλα του 2000 επαληθεύονται όσον αφορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου δεν έχουμε πρόβλημα με μείωση βροχοπτώσεων. Ως το 2030, θα είμαστε στα ίδια επίπεδα, με μία τάση, όμως, να μειώνεται η διάρκεια των βροχών. Από το 2030 και μετά, αναμένεται σημαντική μεταβολή που θα φτάσει ως το 30% ως το τέλος του αιώνα.

Ίχνη δεινοσαύρων

Στο Τέξας των ΗΠΑ ήρθαν στο φως ίχνη δεινοσαύρων – που χρονολογούνται πριν από 113 εκατομμύρια χρόνια – σε αποξηραμένη κοίτη ποταμού. Τα ίχνη των δεινοσαύρων παρέμεναν θαμμένα κάτω από ιζήματα που καλύπτονταν από νερό, κάτι που βοήθησε στη διατήρησή τους.

«Λόγω των υπερβολικά ξηρών συνθηκών αυτό το καλοκαίρι, ο ποταμός έχει στεγνώσει εντελώς στα περισσότερα σημεία, αποκαλύπτοντας έτσι νέα ίχνη στο πάρκο», δήλωσε η Στέφανι Σαλίνας Γκαρσία από το τμήμα που είναι αρμόδιο για τα πάρκα και την άγρια ζωή στο Τέξας.

ογκολιθοι στην Γερμανία
Γερμανία

Στη Γερμανία, η στάθμη του Ρήνου έχει πέσει και ο ποταμός αποκαλύπτει ογκόλιθους με χρονολογίες δεκαετιών χαραγμένες επάνω τους.

Λέγονται οι «πέτρες της πείνας», επειδή υπενθυμίζουν πως όποτε γίνονται ορατές, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Ιταλία

Η υποχώρηση της στάθμης του Πάδου στην Ιταλία αποκάλυψε μία βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν είχε εκραγεί. Οι πυροτεχνουργοί την εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Σερβία

Θύμα της ξηρασίας και ο μεγαλοπρεπής Δούναβης που κοντά στο λιμάνι της σερβικής πόλης Πράχοβο έδειξε τι κρύβει στην κοίτη του: δεκάδες γερμανικά πολεμικά πλοία που βυθίστηκαν από τους Ναζί το 1944, για να μην πέσουν στα χέρια των σοβιετικών.

Τα πολεμικά σκάφη έχουν στα αμπάρια τους τόνους εκρηκτικών και πυρομαχικών.

Στην αχανή Κίνα, συρρικνώνεται και ο Γιάνγκτσε, ο «Γαλάζιος Ποταμός», που αποκαλύπτει τρία αγάλματα του Βούδα ηλικίας 600 ετών.

Κίνα

Οι Κινέζοι βιώνουν καύσωνα για δύο ολόκληρους μήνες και στο βίντεο φαίνεται η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού, η Πογιάνγκ, τον περασμένο Απρίλιο, να καλύπτει μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τέσσερις μήνες μετά, η λίμνη βρέχει λιγότερα από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μειωμένη κατά 67% στην τελευταία δεκαετία.

Ασφυξία για 8 τόνους ψαριών

Οκτώ τόνοι ψαριών βρέθηκαν νεκρά από ασφυξία σε μια λίμνη στο Μαμπλί, στην κεντροανατολική Γαλλία, λόγω της ξηρασίας που επικρατεί στην περιοχή, ανέφερε σήμερα η Ομοσπονδία Αλιείας του Λίγηρα. Η επιχείρηση διάσωσης που οργανώθηκε επέτρεψε να επιβιώσει περίπου το 1% των ψαριών.

Συνολικά, 80 εθελοντές μάζεψαν 10,5 τόνους νεκρών ψαριών τη Δευτέρα και άλλα 500 κιλά σήμερα από τη λίμνη Κορνιγιόν, σύμφωνα με τον Βενσάν Γκαρνιέ, ένα στέλεχος της Ομοσπονδίας, αρμόδιο για την ανάπτυξη της αλιείας στην περιοχή. Στην επιχείρηση που οργανώθηκε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης οι εθελοντές πήγαν με απόχες και μάζεψαν τα ελάχιστα ψάρια που ήταν ακόμη ζωντανά και στη συνέχεια τα έριξαν στον Λίγηρα. Συνολικά, σώθηκαν γύρω στα 100 κιλά ψάρια. Περίπου τα τρία τέταρτα των ψαριών που πέθαναν από ασφυξία ήταν κυπρίνοι.

Λόγω της πτώσης της στάθμης του Λίγηρα, ο οποίος τροφοδοτεί αυτή τη λίμνη και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή, μειώθηκε το ποσοστό οξυγόνου στα νερά και αυξήθηκαν τα φύκια, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθάνουν από ασφυξία.