ΤΕΡΝΑ: Δίνουμε λύση με το υβριδικό

Ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και καινοτόμο έργο στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας επιχείρησαν να πείσουν χθες οι αρμόδιοι μελετητές της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το κλιμάκιο των μελετητών παρουσίασε τις θέσεις και απόψεις τους για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου υβριδικού σταθμού Αμαρίου, ο οποίος όχι μόνο παράγει ενέργεια μέσω ανεμογεννητριών αλλά και αποθηκεύει.

Οι μελετητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική όχληση, πέραν ενδεχομένως της… οπτικής, ενώ παρουσίασαν ένα αναλυτικό πλάνο τόσο σε σχέση με την εικόνα της περιοχής μετά την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών όσο και αναφορικά με τα συνολικότερα οφέλη της τοπικής κοινωνίας και της Κρήτης.

Ως πολύ σημαντική επισήμανση παρουσίασαν οι μελετητές της ΤΕΡΝΑ τα αντισταθμιστικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, τα οποία υπολόγισαν σε περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ τονίστηκε επίσης ότι πολύ μεγάλα οφέλη θα έχει και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, τα οποία υπολογίζονται σε 2,8 εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως για τη διαχείριση των νερών. Οι μελετητές υποστήριξαν παράλληλα πως για δύο χρόνια θα είναι εγγυημένες στην περιοχή 400 θέσεις εργασίας, για τις οποίες θα προτιμηθεί προσωπικό από την ευρύτερη περιοχή σε πρώτο πλάνο. Οι ίδιοι τόνισαν παράλληλα πως η επένδυσή τους αξιοποιεί ανεξάντλητους φυσικούς πόρους χωρίς καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ενώ υποστήριξαν πως  η λογική των φουγάρων και των ορυκτών καυσίμων αρκετά σύντομα θα εξαλειφθεί συνολικά. Στο πλαίσιο της παρουσίασης ανέφεραν πως  πρόθεσή τους είναι να προσθέσουν στην τοπική κοινωνία, να λύσουν πιθανές απορίες, και να λειτουργήσουν σε μια λογική σύνθεσης.

Στη διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ειδικά για τους κατοίκους των οικισμών πλησίον των δύο σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων στη Σητεία, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στην επιτροπή ζητώντας περαιτέρω ενημέρωση.

Επίσης δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες όσο αφορά τις επιπτώσεις του αντλησιοταμιευτικού στη διαχείριση του φράγματος Ποταμών Αμαρίου, που φάνηκε ότι δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκε το φράγμα. Η επιτροπή αποφάσισε να γνωμοδοτήσει για τους περιβαλλοντικούς όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υβριδικού σταθμού στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της.