Η παράκτια ζώνη, ιδιαίτερα της βόρειας Κρήτης, απειλείται από τη ρύπανση και την αστικοποίηση.
Η παράκτια ζώνη, ιδιαίτερα της βόρειας Κρήτης, απειλείται από τη ρύπανση και την αστικοποίηση.

Όσο περηφανευόμαστε για τις παραλίες μας, τόσο τις πληγώνουμε, με κίνδυνο να τις παραδώσουμε κατεστραμμένες στις επόμενες γενιές. Τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα συμβεί στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στην παράκτια ζώνη, όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Μεσογείου, αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς να μη σεβόμαστε τη φύση, κρούει μέσω της «Π» ο περιβαλλοντολόγος, επιστημονικός συνεργάτης WWF Ελλάς, κ. Θάνος Γιαννακάκης.

Θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργανώνει αύριο, Σάββατο 2 Ιουνίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρει πως ο παράκτιος χώρος της Μεσογείου συγκεντρώνει πλήθος ανθρωπίνων δραστηριοτήτων καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 250 εκ ανθρώπους, πέρα από τους επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο, αφού είναι ο πρώτος προορισμός παγκοσμίως.

Όπως λέει, οι πιέσεις είναι μεγάλες και οι επιπτώσεις έντονες, ένα πρόβλημα είναι η ρύπανση με υγρά απόβλητα και ένα παράδειγμα είναι το Ηράκλειο, όπου η θάλασσα δέχεται λύματα ή κατσίγαρους από τους βιολογικούς που στα χωριά δεν έχουν κατασκευαστεί σωστά. Ο κ. Γιαννακάκης ενδεικτικά αναφέρει την περσινή περίπτωση, όταν έσπασε αγωγός του βιολογικού στην Αμμουδάρα. Επίσης, υπάρχει ρύπανση από στέρεα απορρίμματα αφού το πλαστικό κυριαρχεί, πια.

 ο περιβαλλοντολόγος, επιστημονικός συνεργάτης WWF Ελλάς, κ. Θάνος Γιαννακάκης.

Ενώ θεωρεί πως είναι σε θετική κατεύθυνση οι κινήσεις, όπως η επιβολή τέλους στην πλαστική σακούλα και η σταδιακή απαγόρευση των πλαστικών καλαμακιών, ο κ. Γιαννακάκης δηλώνει απαισιόδοξος για το αύριο. Θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αφού ακόμα και σε απομονωμένα νησιά έχουν μεταφερθεί πλαστικά.

Η αλόγιστη χρήση των πλαστικών έχει επιπτώσεις στην πανίδα, είναι γνωστό ότι χελώνες και φάλαινες καταπίνουν σακούλες που τις θεωρούν τροφή. Επίσης, η κατάσταση απειλεί και τον άνθρωπο αφού υπάρχουν παντού μικροπλαστικά που με την τροφική αλυσίδα καταλήγουν ακόμα και στο στομάχι μας και προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας.

Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρει πως σοβαρή απειλή είναι και η πετρελαιοκηλίδα αφού ανά πάσα στιγμή γύρω από την Κρήτη πλέουν 600 πλοία, περισσότερα φορτηγά και πετρελαιοφόρα.

Τονίζει πως η αστικοποίηση καταστρέφει την παράκτια ζώνη, κυρίως της Βόρειας Κρήτης, με αποτέλεσμα να χάνεται η φυσικότητα, να υποβαθμίζεται το τοπίο και να υπάρχει το πρόβλημα της διάβρωσης.

Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρει πως η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για το θέμα ενώ προωθείται ένα νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που αφορά στην κακώς εννοούμενη ανάπτυξη.

«Η αλλαγή θα έρθει σε προσωπικό επίπεδο, η εκπαίδευση έχει σημασία αλλά έχει μακροχρόνια αποτελέσματα. Η εκπαίδευση ξεκινά από το σπίτι, πρέπει να μεγαλώνουμε υπεύθυνους πολίτες και πρέπει να προστατεύσουμε ο, τι έχουμε γύρω μας για να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές», τονίζει.

Σάββατα με τους Επιστήμονες

Η περιβαλλοντική κρίση και η περίπτωση του παράκτιου χώρου είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

11:00-12:00 Παρουσίαση-Συζήτηση με θέμα «Περιβαλλοντική κρίση, ποια κρίση; Η περίπτωση του παράκτιου χώρου», με τον M.Sc. περιβαλλοντολόγο, επιστημονικό συνεργάτη WWF Ελλάς, κ. Θάνο Γιαννακάκη.

12:00-14:00  «Στον πάγκο του επιστήμονα»: Σε αυτή την εκδήλωση, ο πάγκος του επιστήμονα θα τοποθετηθεί στο πραγματικό παράκτιο οικοσύστημα του Μουσείου, όπου θα γνωρίσουμε τα εργαλεία και τις τεχνικές προστασίας του.

12:00-14:00 «Μια ιστορία θα σας πω… πώς το σκουπίδι ήρθε εδώ;»: Πώς μπορεί να βρέθηκαν ένα μπουκάλι, μια πλαστική σακούλα κι ένα κουτάκι από χυμό στην παραλία; Πού μπορεί να φτάσουν αν δεν τα μαζέψω; Φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες για το ταξίδι που κάνουν τα αντικείμενα αφού τα χρησιμοποιήσουμε. Τι θα κάνατε για να αλλάξετε το τέλος της ιστορίας; Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα της εκδήλωσης στο χώρο της υποδοχής του Μουσείου (για παιδιά από 4 μέχρι και 12 ετών).

12:00-14:00 Στο εργαστήριο του Ερευνότοπου τίποτα δεν πάει χαμένο. «Αντί να το πετάξεις, κάτι μ’ αυτό να φτιάξεις». Χαρτόνια, ρολά, καπάκια, χρώματα, κι ό,τι άλλο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί το αξιοποιούμε στις κατασκευές μας (για όλες τις ηλικίες).

Οι γονείς ή κηδεμόνες πρέπει να έχουν την ευθύνη των παιδιών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Γενική είσοδος 5 ευρώ.

Δωρεάν είσοδος για:

Μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης».

Παιδιά κάτω των 4 ετών και ΑμεΑ.