Από τη χθεσινή έναρξη των εργασιών
Από τη χθεσινή έναρξη των εργασιών

Η καρδιά της κυκλικής οικονομίας χτυπά από χθες στο διήμερο συνέδριο που άρχισε στο Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσία κορυφαίων εισηγητών από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων, εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρειών και φορέων του κλάδου. Η σημασία της κυκλικής οικονομίας και των επιπτώσεων από την υιοθέτησή της  στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες συζήτησης των εργασιών του συνεδρίου που οργανώνει ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου εξετάζονται θέματα που αφορούν την ανάδειξη των ευκαιριών που αναδύονται από την αλλαγή του θεσμικού και χρηματοδοτικού πλαισίου των έργων, την ανάπτυξη και ενσωμάτωση καινοτομιών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επίσης γίνεται μια διευρυμένη συζήτηση για τον σχεδιασμό των απαιτούμενων υποδομών, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο τα τοπικά σχέδια διαχείρισης συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων του περιφερειακού σχεδιασμού.

Ο κ. Μαμουλάκης
Ο κ. Μαμουλάκης

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου και αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χ. Μαμουλάκης: «Tο συνέδριο αυτό απευθύνεται σε όσους συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης. Κρίναμε ότι ήταν η πλέον κατάλληλη συγκυρία για να παρουσιάσουμε την εμπειρία μας, να αναδείξουμε όλες τις πτυχές του εθνικού και του περιφερειακού σχεδιασμού καθώς και να εξετάσουμε τον τρόπο ενσωμάτωσης σε αυτόν, των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Πρώτον, θέλουμε να συζητήσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε από την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, να εντοπίσουμε τυχών δυσχέρειες εφαρμογής και να προδιαγράψουμε τις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτούνται. Δεύτερον, αναδεικνύουμε την σημασία της κυκλικής οικονομίας και των επιπτώσεων από την υιοθέτησή της  στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Τρίτον, παρουσιάζουμε καινοτόμα σχέδια και καλές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη για να αναδείξουμε τις πραγματικές δυνατότητες που δημιουργούνται από την υιοθέτηση καινοτομιών και την στροφή προς την κυκλική οικονομία».

Ο ίδιος περιέγραψε ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι να θεμελιωθούν οι βάσεις για μία κυκλική οικονομία στο νησί βασισμένη στην έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας και στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

 

Όπως είπε, η μέγιστη  πρόκληση είναι η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση και η ανάκτηση.  Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών ωρίμανσης από την Περιφέρεια Κρήτης για τις υποδομές, την αρχιτεκτονική τοπίου, τις μελέτες ενεργειακής εξοικονόμησης και το κέντρο καινοτομίας και έρευνας καθώς και την υλοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Πολυτεχνείου Κρήτης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 τόνισε ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης ενισχύουμε καινοτόμες δράσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια.

Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξία. Παράλληλα, έχουμε διαθέσει σημαντικούς πόρους για την υλοποίηση των πράσινων σημείων σε όλους τους δήμους μέσω των ΒΑΑ και των ΟΧΕ στο πλαίσιο του ΠΕΠ 2014-20.

Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας θα έχουν την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας. Ειδικότερα, θεωρούμε ότι με τη συμμετοχή των ερευνητικών φορέων θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καινοτόμες εφαρμογές για την αξιοποίηση του βιοαερίου, την αεροποίηση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του υπολείμματος. Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι μια πρόκληση αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Tο πεδίο της «κυκλικής οικονομίας» προϋποθέτει επανασχεδιασμό και νέα προσέγγιση στη χρήση, απομάκρυνση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών αγαθών με κάθε εφικτό και καινοτόμο τρόπο. Στον Δήμο Ηρακλείου γίνεται μια  διαρκής προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις πιεστικές ανάγκες της  διαχείρισης των απορριμμάτων, παρά την υποστελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Ανανεώνουμε τον στόλο των απορριμματοφόρων μας, και αναπτύσσουμε πολυμερώς την ανακύκλωση.  Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  πολύ έγκαιρα από τον Ιούνιο του 2015,  έχουμε ταχθεί υπέρ του μοντέλου: Διαλογή στην πηγή,  ανακύκλωση, ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση προκειμένου να μειωθούν οι τελικές ποσότητες που θα οδηγούνται για τελική απόρριψη στους ΧΥΤΥ. Έτσι εκπονήσαμε και θέτουμε σε τροχιά υλοποίησης τον δικό μας σχεδιασμό, που είναι απολύτως εναρμονισμένος τόσο με τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑΚ) όσο και με τον εθνικό σχεδιασμό (ΕΣΔΑ). Πέρα όμως από αυτά, ενεργοποιούμε και αξιοποιούμε και όλα τα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το πρόγραμμα «Life F4F-Τροφή από τρόφιμα», το οποίο βραβεύτηκε στα Greek Green Awards 2018.

Ένα πρόγραμμα, βάσει του οποίου τα υπολείμματα των τροφίμων από τα ξενοδοχεία και τους χώρους εστίασης, αντί να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ, μετατρέπονται σε ζωοτροφές. Επίσης, μετέχουμε και  στο πρόγραμμα ACUA. Ένα πρόγραμμα τοποθέτησης κομποστοποιητών τελευταίας τεχνολογίας σε γειτονιές της πόλης.

Τέλος, προετοιμάζουμε το πρόγραμμα λειτουργίας ενός «Αυτόνομου Ρομποτικού Συστήματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων». Ένα πρόγραμμα το οποίο ενισχύει τον συγκρητισμό, φέρνοντας κοντά τον ΕΣΔΑΚ με τη ΔΕΔΙΣΑ, τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηρακλείου και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών κ. Γ. Κουράκης στην ομιλία του τόνισε: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια μια μεγάλη στροφή, καθώς απομακρυνόμαστε από τις μη βιώσιμες συνήθειες του παρελθόντος, προς μια οικονομία που είναι πιο παραγωγική, πιο αποδοτική και πιο ισορροπημένη. Μια οικονομία πιο φιλική προς τους πολίτες σε αρμονία με τη φύση που ταυτόχρονα ευνοεί την ανάπτυξη μιας νέας επιχειρηματικότητας.

Η στροφή στην κυκλική οικονομία συνεπάγεται οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη ενώ αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 1 εκ. θέσεις εργασίας ως το 2030. Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές έχουν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο σε αυτήν τη μετάβαση και αυτό το μήνυμα πρέπει να μεταφέρουμε σήμερα.

Οι φορείς διαχείρισης και οι τοπικές αρχές μπορούν όχι απλώς να ενθαρρύνουν την πιο έξυπνη εφαρμογή του σχεδιασμού στην απαιτούμενη κλίμακα, αλλά κυρίως καλούνται να κατανοήσουν, να προσαρμόσουν δημιουργικά και να εφαρμόσουν το πλαίσιο των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».