Από την υπογραφή της σύμβασης στην Περιφέρεια
Από την υπογραφή της σύμβασης στην Περιφέρεια

Προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης υπέγραψε η Περιφέρεια Κρήτης με στόχο τη δημιουργία πρόσθετου οφέλους για το περιβάλλον.

Στόχος από την υπογραφή της σύμβασης είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας για τη λειτουργία των ΤΟΕΒ που θα ωφεληθούν σε οικονομικό επίπεδο από τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση οι παραγωγοί  με παράλληλο όφελος στο περιβάλλον.

Στην υπογραφή της σύμβασης στην Περιφέρεια, όπως αναφέρθηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, από την υλοποίηση της μελέτης ωφελημένοι θα βγουν οι ΤΟΕΒ του νησιού, οι παραγωγοί με τη μείωση του κόστους παραγωγής, επίσης θα ωφεληθεί το περιβάλλον, ενώ η Περιφέρεια με την ολοκλήρωση της μελέτης θα μεριμνήσει για την χρηματοδότησή της.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής σε δηλώσεις του ανέφερε:  «Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι ΤΟΕΒ είναι το κόστος του ρεύματος το οποίο χρησιμοποιούν για να αντλήσουν νερό και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Με τη βοήθεια-συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα αποκτήσουμε ένα εργαλείο με το οποίο θα βελτιώσουμε την βιωσιμότητά τους».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών και Βιώσιμης Ενέργειας επεσήμανε: «Φιλοδοξούμε μάλιστα να είμαστε το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 300 kWσε φωτοβολταϊκά».

Αναφέρεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης επιδιώκει τη βέλτιστη συνεργασία με τους ΤΟΕΒ της Κρήτης, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου για την εποπτεία της λειτουργίας των ΤΟΕΒ από τις Περιφέρειες.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η εξοικονόμηση ενέργειας από τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις των ΤΟΕΒ, καθώς και η εξεύρεση τρόπων μείωσης του κόστους που δαπανάται ετησίως για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η νέα Υπουργική Απόφαση δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.