Η εναρκτήρια συνάντηση – ενημέρωση για το έργο RURITAGE θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν. Κρήτης στο Ηράκλειο Κρήτης, αύριο Παρασκευή από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Το έργο RURITAGE χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ε.Ε. και επιδιώκει να μετασχηματίσει τις αγροτικές περιοχές σε εργαστήρια βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του μοναδικού δυναμικού πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που φιλοξενούν. Στο έργο συμμετέχουν 38 εταίροι από 18 χώρες, οι περισσότερες της Ευρώπης, καθώς επίσης από τη Βραζιλία, Κολομβία, Ιαπωνία και Τουρκία.
Το έργο εστιάζει σε έξι συστημικές περιοχές καινοτομίας: τον προσκυνηματικό τουρισμό, την αγροτική κουζίνα, τη μετανάστευση, τις τοπικές εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, την ανθεκτικότητα και τη διαχείριση του τοπίου. Για κάθε περιοχή καινοτομίας έχουν επιλεγεί περιοχές επίδειξης (Πρότυπα Μοντέλα Ρόλων) που έχουν αναπτύξει και μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν παραδείγματα ορθών πρακτικών, καθώς επίσης και από μια περιοχή εφαρμογής (αναπαραγωγός) των αποτελεσμάτων του έργου.
Το RURITAGE υποστηρίζεται επίσης από αρκετούς ερευνητικούς φορείς οι οποίοι θα αναπτύξουν καινοτόμα εργαλεία καταγραφής, ανάλυσης και μεταφοράς ορθών πρακτικών και πολιτικών. Το συντονισμό του έργου έχει το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, ενώ το ΜΦΙΚ με το γεωπάρκο του Ψηλορείτη συμμετέχουν ως φορείς επίδειξης στον τομέα της Ανθεκτικότητας.
Tο ΜΦΙΚ, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο έργο, θα λειτουργήσει ένα κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης για την πορεία και τα αποτελέσματά του με τον τίτλο «Κέντρο Αγροτικής Κληρονομίας – Rural Heritage Hub».
Το κέντρο θα διοργανώνει ανοικτές εκδηλώσεις και εργαστήρια για τη διάχυση της γνώσης και των αποτελεσμάτων του έργου καθ’ όλη την τετραετή διάρκεια υλοποίησής του προσκαλώντας συνεργαζόμενους φορείς, οργανώσεις, συλλόγους και ιδιώτες.
Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί η βασική φιλοσοφία του έργου, ο τρόπος υλοποίησης των δράσεων, τα βασικά αποτελέσματα και παραδοτέα καθώς και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε τοπικούς εταίρους, φορείς και ιδιώτες.
Την εκδήλωση θα «ντύσει» μουσικά στο κλείσιμό της με παραδοσιακά και έντεχνα κομμάτια ο Χάρης Φασουλάς, μαζί με τους μουσικούς Βασίλη Χαιρέτη, Θωμά Μπολάκη και Γιάννη Χαρκούτση.