Την ίδια ώρα που τεράστιες ποσότητες λυμάτων από τρία διαφορετικά χωριά ποτίζουν ανεξέλεγκτα καλλιέργειες, ποτάμια και περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους και το τεράστιας ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας φαράγγι στο Βενεράτο, η δημοτική αρχή δεν προχωρά τα έργα που η ίδια έχει εξαγγείλει για να βάλει ένα οριστικό τέλος στην απίστευτη περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής.
Από μήνα σε μήνα και από τον ένα χρόνο στον επόμενο οδηγείται η κατασκευή των συμπληρωματικών παρεμβάσεων αποχέτευσης στον πρώην Δήμο Παλιανής, έργο που ενώ εξαγγέλθηκε σε πανηγυρικό κλίμα παραμένει στα χαρτιά. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τεράστιες ποσότητες λυμάτων να εξακολουθούν να έχουν ως αποδέκτη το φυσικό περιβάλλον και καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να κατασκευαστούν συμπληρωματικοί αγωγοί αποχέτευσης ακαθάρτων στον κεντρικό δρόμο Αυγενικής και στον δρόμο Βενεράτου – Κερασίων συνολικού μήκους 1.200 μέτρων, προκειμένου όλα τα λύματα των οικισμών να οδηγούνται στην υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου έργου προβλέπεται να κατασκευαστούν τα απαραίτητα φρεάτια συμβολής στροφής κατά μήκος των αγωγών και οι αντίστοιχες παροχές αποχέτευσης με φρεάτια.
Όπως είναι γνωστό, η ευρύτερη τοπική κοινωνία έχει δώσει μεγάλο αγώνα για την υλοποίηση του αποχετευτικού αυτού έργου μέσα από ένα κοινό μέτωπο που έχουν σχηματίσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Αυγενικής, του Βενεράτου, των Δαφνών, των Κερασίων, του Κυπαρισσίου και της Σίβας, που διεκδικούν δυναμικά να μπει ένα τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται από την ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Βενεράτου.
Αιτία της βαρύτατης αυτής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αποτελεί το γεγονός ότι το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Βενεράτο παραλήφθηκε και άρχισε να λειτουργεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση όλων των αναγκαίων αγωγών που θα μεταφέρουν να λύματα της περιοχής στη μονάδα.
Έτσι, ο βιολογικός καθαρισμός που θεωρητικά θα έπρεπε να επεξεργάζεται όλα τα απόβλητα της περιοχής, χάνει έναν σημαντικό αριθμό λυμάτων που εξακολουθούν να καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει καταντήσει απρόσιτο από την αφόρητη δυσοσμία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα λύματα της Αυγενικής, των Κερασίων, του Βενεράτου και των Δαφνών διανύουν μια μεγάλη διαδρομή, που περνά μέσα από το μοναδικού φυσικού κάλλους φαράγγι του Βενεράτου, από το πανευρωπαικό μονοπάτι ορεινής πεζοπορίας Ε4, προσεγγίζει περιοχές που έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα της μινωικής περιόδου, ενώ ποτίζονται καλλιεργούμενες εκτάσεις ελιών, αμπελιών και δεκάδες περιβόλια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φαράγγι του Βενεράτου είναι ένας μικρός παράδεισος, τον οποίο ο Δήμος ποτέ δεν έκανε προσπάθεια να αναδείξει, αλλά αντίθετα επιτρέπει να εξελίσσεται μια απαράδεκτη περιβαλλοντική καταστροφή.
Όπως μάλιστα αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο βιολόγος Ph.D., Έφορος Σπονδυλωτών ΜΦΙΚ και πρόεδρος φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού Σαμαριάς Πέτρος Λυμπεράκης, «το φαράγγι του Βενεράτου είναι σε μια όαση φυσικού περιβάλλοντος μέσα σε μια θάλασσα καλλιεργειών. Η περιοχή αυτή δεν είναι μόνο μια όαση για τον άνθρωπο αλλά και για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, στην οποία βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη ζώων.
Αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη στο καθαρό νερό, το οποίο είναι ανεπίτρεπτο και αδιανόητο να ρυπαίνεται. Τόσο οι ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία όσο και το νομικό πλαίσιο της χώρας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στη ρίψη λυμάτων στο νερό».