Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει με τους Δήμους της Κρήτης με αφορμή τη συγκρότηση των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που βρίσκονται χωρίς υπερβολή στον αέρα, ενώ την ίδια στιγμή στενεύουν αφόρητα  τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες που ο νόμος ορίζει.

Αύριο συνεδριάζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, σε μια προσπάθεια να ληφθούν αποφάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αναστρέψουν την μεγάλη ανατροπή στην οποία φαίνεται ότι οδηγούνται τα πράγματα, καθώς είναι φανερό ότι εάν δεν κινηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, μοιραία οδηγούμαστε σε ένα και μοναδικό ΦΟΔΣΑ σε όλο το νησί…

Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που φτάνουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι δήμοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει σε ποιο ΦΟΔΣΑ θα ενταχθούν, δομεί έναν πύργο της Βαβέλ στην αυτοδιοίκηση, καθώς η συνεννόηση ανάμεσα στους Δήμους αποδεικνύεται ζητούμενο, με φόντο την εξαιρετικά κερδοφόρα υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Π», η πολύκροτη υπόθεση της συγκρότησης των νέων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων εξελίσσεται ανατρεπτικά επειδή η Περιφερειακή Ένωση Δήμων μπορεί να  αποφάσισε να συρρικνωθούν σε τρεις οι ΦΟΔΣΑ, σε ολόκληρο το νησί, αλλά δεν φρόντισε να δρομολογήσει όλη τη διαδικασία που ο νόμος ορίζει.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένας Δήμος δεν αρκεί ότι θα αποφασίσει να μετακινηθεί από τον ένα Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στον άλλο που για τους δικούς του λόγους κρίνει σκόπιμο να μεταφερθεί. Οφείλει τόσο ο φορέας που αποδεσμεύει το ένα μέλος του, όσο και ο φορέας που υποδέχεται ένα μέλος, να προχωρήσει στις καταστατικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να νομιμοποιήσει την όλη διαδικασία.

Δηλαδή πρακτικά, δεν έχουν γίνει οι καταστατικές και οικονομοτεχνικές αλλαγές που απαιτούνται στους νέους φορείς που συγκροτούνται ώστε να μπορούν να νομιμοποιήσουν τη λειτουργία τους.

Όπως αποκάλυψε η «Π», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τις προηγούμενες μέρες είχε στείλει επιστολές στους 18 Δήμους του νησιού κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, να εφαρμόσουν τα δέοντα καθώς υπάρχει αυστηρότατο χρονικό όριο ως τις 19 Ιανουαρίου να πάρουν το οργανωτικό σχήμα που ο νόμος ορίζει οι νέοι Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Σε αντίθεση περίπτωση τα πράγματα θα εξελιχθούν ανατρεπτικά σε σχέση με την κατά πλειοψηφία απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που αφορά στη δημιουργία τριών ΦΟΔΣΑ σε ολόκληρη την Κρήτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό δεν αφορά στο ΔΕΔΙΣΑ Χανίων στην παρούσα φάση, που έχει τη συγκροτημένη δομή την οποία προβλέπει ο νόμος, καλύπτει όλους τους Δήμους του νομού και δεν συντελείται κάποια αλλαγή στο εσωτερικό του.

Στον “αέρα” ο  ΕΣΔΑΚ

Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Μείζον θέμα εγείρεται για τον ΕΣΔΑΚ, του οποίου η θητεία του διοικητικού συμβουλίου λήγει σύντομα. Εδώ τα ζητήματα είναι πολλά, όχι μόνο διότι όπως προκύπτει δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία μετατροπής του σε ΦΟΔΣΑ. Το μεγάλο θέμα που ανακύπτει, είναι από ποιους  Δήμους θα αποτελείται.

Όπως προκύπτει οι Δήμοι του Ρεθύμνου φαίνεται να ομονοούν στη λογική της ενός και μόνο φορέα διαχείρισης σε όλο το νησί. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν πάρει ήδη αποφάσεις οι Δήμοι Αμαρίου και Ανωγείων, ενώ ο Δήμος Ρεθύμνου δεν έχει πάρει ακόμα καμία απόφαση.

Αντίστοιχα καμία απόφαση για το πού θα ενταχθεί δεν έχει πάρει ο Δήμος Μαλεβιζίου, σε αντίθεση με τη Βιάννο, τον Δήμο Μινώα και τους Δήμους του Λασιθίου που έχουν αποφασίσει ότι προσχωρούν στο ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Αρχανών- Αστερουσίων εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει τον υφιστάμενο φορέα διαχείρισης, στον οποίο προτίθεται να προσχωρήσει ο Δήμος Γόρτυνας.

Άρα με βάση όλα τα παραπάνω εγείρεται μείζον ζήτημα για αν τον ΕΣΔΑΚ, ο οποίος δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε ΦΟΔΣΑ έχοντας στο εσωτερικό του τρεις Δήμους, αφού το Ρέθυμνο δεν προτίθεται να προσχωρήσει (καθώς ζητά έναν και ενιαίο περιφερειακό ΦΟΔΣΑ) και οι υπόλοιποι Δήμοι του Ηρακλείου οδεύουν προς το ΦΟΔΣΑ Χερσονήσου…