Στη Λότζια ο Γραφάκος για τη διαχείριση αποβλήτων

Σειρά διαδοχικών επαφών με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανόλη Γραφάκο, καθώς και με τον μελετητή του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Γιώργο Ηλιόπουλο,  είχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στο γραφείο του στη Λότζια.

Ο Δήμαρχος είχε την δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με τους κ. Γραφάκο και κ. Ηλιόπουλο και να ενημερωθεί τόσο για το Περιφερειακό όσο και για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης  Απορριμμάτων καθώς και για όλα τα θέματα που απασχολούν το Ηράκλειο σε σχέση με τα απορρίμματα. Το Περιφερειακό Σχέδιο το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2030, θα τεθεί το προσεχές διάστημα σε δημόσια  διαβούλευση και στη συνέχεια προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Κυκλικής Οικονομίας Κώστα Βαρδαβά, της Αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Μαρίας Καναβάκη, του προέδρου του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη και της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Ευγενίας Στυλιανού.

Έπειτα ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος συμμετείχε σε συνάντηση με αντικείμενο την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Αρχανών – Αστερουσίων στα Πεζά. Στη συνάντηση μετείχαν, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι Αρχανών – Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Ακολούθως επισκέφθηκαν τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που βρίσκεται στην περιοχή του Επανωσήφη, είναι ένα από τα έργα που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και περιλαμβάνεται στον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Στη ΜΕΒΑ, που έχει ολοκληρωθεί ως υποδομή, κατά την περίοδο πλήρους λειτουργίας της θα καταλήγουν τα οργανικά απόβλητα από τους Δήμους Αρχανών – Αστερουσίων, Φαιστού, Μαλεβιζίου και Γόρτυνας και μετά την επεξεργασία θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Πρόκειται για μία από τις πρώτες μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και η μέγιστη απόδοσή της αφορά στην επεξεργασία μέχρι και 10.000 τόνους ετησίως.