Μεγάλος κίνδυνος στην υγεία: Σοβαρό το πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα

Στο θέμα των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν τα φυτοφάρμακα στη ζωή μας και στην Κρήτη, ένα μείζον ζήτημα που ανέδειξε πρόσφατα η «Π» επανέρχονται οι ειδικοί με αφορμή την σχετική ημερίδα που έγινε στο Σπήλι Ρεθύμνου.

Αναφερόμενοι στα συμπεράσματα της ημερίδας, μεταξύ άλλων, τονίζουν:

1.«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη Κρήτη καλλιεργούνται 6.058.200 στρέμματα. Σε 2 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργούνται το 30% των ελληνικών ελαιόδεντρων και σε 220.000 στρέμματα το 20% των εθνικών αμπελώνων.

Στη Κρήτη σε έκταση 9% των στρεμμάτων της χώρας για καλλιέργεια λαχανικών παράγονται 330.000 τόνοι ή το 25% της εθνικής παραγωγής, εξαιτίας της εντατικής καλλιέργειας σε θερμοκήπια έκτασης 26.000 στρεμμάτων ή 50% της χώρας.

Στην Κρήτη εκτρέφονται εκτός των άλλων ζώων και 2.290.000 αιγοπρόβατα ή το 20% της χώρας, που παράγουν ετησίως το 16% των προβάτων και το 10% των αιγών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT και FAO, η ημερήσια κατανάλωση φυτοφαρμάκων ανά κεφαλή είναι 1,4 gr για κάθε παγκόσμιο άνθρωπο, 2,5 gr  για κάθε  Έλληνα και 4,2 gr για κάθε κάτοικο της Κρήτης.

Η γεωργική παραγωγή στη Κρήτη βασίζεται σε τριπλάσια σχεδόν κατανάλωση χημικών φυτοφαρμάκων, σε σύγκριση με τη μέση παγκόσμια και διπλάσια της εθνικής, για τη διατήρηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

2.Η Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ και του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων, το 2017, ενώ είχε το 6% του πληθυσμού της χώρας, είχε το 15% των εθνικών οξέων δηλητηριάσεων από φυτοφάρμακα, ενώ το 2013 είχε το 12%.

Σε πολλές αστικές και αγροτικές περιοχές της Κρήτης χρησιμοποιούνται δολώματα  με παράνομα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα για εξόντωση οικόσιτων και άγριων ζώων.

3.Υπολείμματα μειγμάτων συνθετικών φυτοφαρμάκων ανευρίσκονται συχνά σε εθνικές και διεθνείς δειγματοληψίες σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Παρτίδες κρητικού ελαιολάδου και κηπευτικών αποσύρθηκαν το 2024 από την αγορά της Ευρώπης, εξ αιτίας ανίχνευσης υψηλών υπολειμμάτων απαγορευμένων και παράνομων φυτοφαρμάκων.

Οι νέοι κτηνοτρόφοι σήμερα αναζητούν ζωοτροφές χωρίς φυτοφάρμακα και ζώα υγιή και παραγωγικά τα οποία θα βοηθούσαν στη μείωση του κόστους και στην αριστοποίηση της παραγωγής».

Μεγάλος κίνδυνος στην υγεία

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «η μακροχρόνια έκθεση ψεκαστών, περιοίκων και καταναλωτών σε μείγματα συνθετικών φυτοφαρμάκων προκαλεί οξειδωτικό στρες, το οποίο αυξάνεται σε συνθήκες κλιματικής κρίσης με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας νοσηρότητας, θνησιμότητας και υπογονιμότητας.

Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια, που χρησιμοποιούνται συνθετικά φυτοφάρμακα, ο ετήσιος αριθμός θανάτων έχει αυξηθεί σε ποσοστό 300 %, ενώ ο πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 50%. Στο ίδιο διάστημα οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκαν κατά 500% και των καρκίνων κατά 1.000%.

Το 1955 ο ετήσιος αριθμός γεννήσεων στην Ελλάδα ήταν τριπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων, ενώ το 2023 οι γεννήσεις ήταν το 57% των θανάτων. Στη Κρήτη το 2022, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 1.280 άτομα, με 5% ετήσιο ρυθμό αύξησης θανάτων και 3,7% ετήσιο ρυθμό μείωσης γεννήσεων που ήταν το 54% των θανάτων.

Χιλιάδες μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι άνδρες και γυναίκες που έχουν χρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα έχουν υψηλότερο κίνδυνο ενδοκρινικής νοσηρότητας, όπως οζώδους θυρεοειδοπάθειας ή καρκίνου θυροειδούς.

Χρόνιες αυτοάνοσες ασθένειες, καρκίνος μαστού, προστάτη, ήπατος, παγκρέατος, παχέος εντέρου, εγκεφάλου, όρχεων, λεμφώματα και λευχαιμίες, λιπώδης διήθηση ήπατος, παχυσαρκία έχουν αδιαμφισβήτητη συσχέτιση με τη χρόνια έκθεση σε συνθετικά φυτοφάρμακα.

Διαταραχές συμπεριφοράς, άγχος, κρίσεις πανικού, επιθετικότητα, ψυχωσικές διαταραχές, νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως άνοια, Parkinson’s, Alzheimer, σακχαρώδη διαβήτη, διαταραχές σεξουαλικού προσανατολισμού, δυσφορία φύλου κ.ά. έχουν αιτιοπαθογένεια τις διαταραχές ορμονών και νευροδιαβιβαστών από τη χρόνια έκθεση σε φυτοφάρμακα – ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Πολλά συνθετικά φυτοφάρμακα μέσω της διαφορικής μεθυλίωσης γονιδίων σε πολλαπλές θέσεις στο DNA έχουν προκαλέσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια σε επαγγελματίες ψεκαστές με επιγενετική μεταφορά της νοσηρότητας σε απογόνους.

Αλλάζουν τη βιομάζα εδάφους, τη δομή και λειτουργικότητα της ριζόσφαιρας, το μεταβολισμό των φυτών, την έκφραση γονιδίων, το ζωοπλαγκτόν και φυτοπλαγκτόν.

Προκαλούν πρόωρη εξάντληση, μείωση γονιμότητας εδάφους, παραγωγής ενέργειας στους χλωροπλάστες, φωτοσύνθεσης και σε συνθήκες κλιματικής κρίσης ξήρανση ή θάνατο των φυτών».