Σοκαριστικές οι εικόνες από τα φράγματα-μείωση 75% των βροχοπτώσεων
Σοκάρουν οι εικόνες που εμφανίζουν τα φράγματα της Κρήτης, τα οποία κυριολεκτικά έχουν στεγνώσει, γεγονός που δημιουργεί μια εφιαλτική προοπτική εάν μέσα στο επόμενο διάστημα δεν σημειωθούν βροχές που θα μπορέσουν να επανατροφοδοτήσουν τις σημερινές απώλειες.
Στο φράγμα Αποσελέμη, Μπραμιανών και Φανερωμένης η κατάσταση που επικρατεί είναι κυριολεκτικά αποκαρδιωτική, αφού όπως έχει πιστοποιήσει και η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τα τελευταία επτά χρόνια οι μειώσεις των βροχοπτώσεων φτάνουν στο δραματικό ποσοστό του 75%.
Οι εισροές στα φράγματα είναι ελάχιστες και η αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων είναι μικρή. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση σε νερό άρδευσης κλιμακώνεται και αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα με δεδομένο ότι η γεωργία καταναλώνει περίπου 85% των υδατικών πόρων στο νησί.
Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι τα μεγάλα φράγματα για τα οποία επενδύθηκαν απίστευτα χρηματικά ποσά δεν έδωσαν λύση στο οξύ πρόβλημα της ύδρευσης, το οποίο απαιτεί μια διαχείριση σε διαφορετική βάση την οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι αρμόδιοι φορείς. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τότε μοιραία οδηγούμαστε στη λήψη μέτρων, τα οποία δημιουργούν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων μας, και στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείονται και νέες ανακοστολογήσεις στην τιμή του νερού.
Σε πρώτη φάση πάντως η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει δώσει οδηγίες στον Δήμο Ηρακλείου για τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας που θα ανακόψουν τη σπατάλη του νερού. Απαγόρευση του ποτίσματος, ελλειμματική άρδευση, κλιμακωτά τιμολόγια και πρόστιμα είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που καλείται να βάλει μπροστά της η ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να καταστείλει με κάθε τρόπο την άσκοπη χρήση νερού.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Μ. Χαιρέτης, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης όλων τα δεδομένα που υπάρχουν και θα αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις. Επίσης αναγκαστικά ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι να αποσταλούν από τη διεύθυνση γεωργίας συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία θα δείχνουν τις αρδευτικές ανάγκες που έχουν οι καλλιέργειες, ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει την κατάχρηση του νερού που διατίθεται.
Οι διευκρινίσεις αυτές είναι σημαντικές, καθώς, όπως επισημαίνει, κάποιοι ενδεχομένως θεωρούν ότι η αδιάκοπη άρδευση ωφελεί τις καλλιέργειες χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Άρα θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες θα πρέπει να είναι οι συντεταγμένες στις οποίες θα πρέπει να κινηθούμε, ώστε να καταστείλουμε τη σπατάλη και να ορθολογικοποιήσουμε τη χρήση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού που καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Το όλο θέμα, όπως σημειώνει, πρόκειται να τεθεί άμεσα στη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, που θα εξετάσει τα δεδομένα που υπάρχουν και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.