Μια σημαντική βράβευση έρχεται σήμερα για το Δήμο Ηρακλείου που επιβεβαιώνει πανηγυρικά τις πολιτικές επιλογές του στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας.
Η βράβευση αφορά στον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος «Τροφή από τρόφιμα – Food for Feed» μέσω του οποίου τα τροφικά υπολείμματα των ξενοδοχείων θα μετατρέπονται σε ζωοτροφή. Η βράβευση θα γίνει σήμερα στο πλαίσιο του 2ου διεθνούς φόρουμ για το περιβάλλον Verde.tec 2018 που πραγματοποιείται στην Αθήνα και θα το παραλάβει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χάρης Μαμουλάκης.
Ειδικότερα το βραβείο του Δήμου Ηρακλείου αφορά στην κατηγορία “Βέλτιστες πρακτικές οργανισμών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία – Greek Green Awards 2018”. Τα βραβεία θα απονείμουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιος Πατούλης.
Με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μαμουλάκης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι με την υλοποίηση του προγράμματος γίνεται ένα βήμα καθοριστικό για τον τόπο μας που εφαρμόζει ένα πλάνο πιλοτικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έργο. Με το σύστημα της κυκλικής οικονομίας, τα τροφικά υπολείμματα που θα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ, μετατρέπονται σε ζωοτροφή αρχίζοντας ξανά έναν νέο «κύκλο ζωής».
Έτσι προστατεύεται το περιβάλλον, ωφελούνται οι επιχειρήσεις και αναπτύσσουμε ένα κύκλο παραγωγής με μια πρώτη ύλη η οποία μέχρι χθες μας ήταν «άχρηστη». Η διαδικασία έχει ως εξής: Τα υπολείμματα των τροφών τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους που έχουν ήδη παραδοθεί στα ξενοδοχεία Atlantis, Galaxy και Olive Geen (στο Ηράκλειο) και Creta Maris (στη Χερσόνησο για την ερχόμενη τουριστική περίοδο). Η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης.
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμές, σε επίπεδο μέτρησης καθαρότητα των υπολειμμάτων, της διαδικασίας συγκέντρωσης, αναλύσεις δειγμάτων και γενικότερες μετρήσεις ποσοτικών στοιχείων. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας, είναι η παστερίωση των υπολειμ- μάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται χειροδιαλογή και τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Ο αντιδήμαρχος σημειώνει ότι «με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού που θα επεκταθεί και προοπτικά και σε άλλα επίπεδα, θέτουμε τις βάσεις για μια επερχόμενη επανάσταση στην κυκλική οικονομία, έναν τομέα που στην Ευρώπη αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Και έρχεται να ανταποκριθεί στην προοπτική για αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος του πλανήτη.
Μέχρι χθες, λειτουργούσαμε σύμφωνα µε τη λογική «παίρνω- φτιάχνω- απορρίπτω». Ένα μοντέλο στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο «τέλος της ωφέλιμης ζωής» του. Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων.
Ό,τι προηγουμένως θεωρούνταν «απόβλητο», μπορεί να μετατραπεί σε πρώτες ύλες». Ο ίδιος εξηγεί ότι και η Ευρώπη έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για αυτή τη μετάβαση και συντονίζει δράσεις σε πολλούς τομείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.
«Σε αυτή τη συγκυρία», σημειώνει ο κ. Μαμουλάκης «ερχόμαστε κι εμείς να βάλουμε ένα πολύ μικρό λιθαράκι στις αλλαγές που πραγματοποιούνται γύρω μας». Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΕΣΔΑΚ με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin – Κτηνιατρική Σχολή).
Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 ευρώ.