μέδουσες τσούχτρες

Οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ ζητούν από τον κόσμο να επικοινωνούν μαζί τους όταν συναντούν κάτι παράξενο, όπως τις μέδουσες που έκαναν… κατάληψη σε πολλές θάλασσες

Ήταν τόση η δίψα των Κρητικών για ένα δροσερό μπάνιο στη θάλασσα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως δύο παράγοντες έκαναν το όνειρο να μοιάζει με εφιάλτη.

Ο ένας ήταν οι μέδουσες που εμφανίστηκαν… απειλητικές σε πολλές ακτές, σε Λέντα, Σητεία, Κουρεμένο, Ξηρόκαμπο, με τους επίδοξους λουόμενους να… το βάζουν στα πόδια, και ο άλλος ήταν οι εικόνες με κάτι… απροσδιόριστο, καθόλου όμορφο, με πολλή άσχημη μυρωδιά που έδιωχνε και πάλι μακριά τον κόσμο από τη θάλασσα.

Για το δεύτερο, το Λιμενικό απεφάνθη ότι δεν ήταν λύματα αλλά φυτοπλαγκτόν. Επιστήμονες, όμως, από το ΕΛΚΕΘΕ αναρωτιούνται πώς προέκυψε η ετυμηγορία, έγιναν αναλύσεις ή όχι; Κάποιοι θεωρούν ότι η θεωρία των λυμάτων έχει βάση, σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις και όχι σε όλο σχεδόν το νησί, από όπου είδαμε εικόνες κατοίκων και λουόμενων σε κατάσταση πανικού.

Μία από τις εξηγήσεις που δίνονται, χωρίς να έχουν γίνει όμως αναλύσεις που θα μας προσέφεραν μία σίγουρη απάντηση, είναι ότι επειδή είχαμε άπνοια τις τελευταίες ημέρες, πολλά φύκια ανέβηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας, μικροοργανισμοί που ζουν σε αυτά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν εκτός νερού, με αποτέλεσμα να λιώσουν, να σαπίσουν, να έχουμε δηλαδή σήψη που προκαλεί μία άσχημη εικόνα και μία ακόμα χειρότερη μυρωδιά. Αυτό, πέρα από το γεγονός ότι χαλάει την αισθητική μας, δεν έχει κάποια βλαβερή συνέπεια στην υγεία μας.

Από το ΕΛΚΕΘΕ αναφέρουν πως στόχος των επιστημόνων είναι να μπορέσουν να υπάρχουν κλιμάκια που σε περίπτωση κάποιας ανάγκης, ενός προβληματισμού, να επιχειρούν αμέσως σε κάποιο σημείο για να έχουμε επιστημονικές απαντήσεις σε ανάλογα ζητήματα.

Αναφορικά με τις μέδουσες, ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ είπαν χθες στην “Π” ότι δεν έχει γίνει κανένα παράπονο ή καταγγελία από κάτοικο ή λουόμενο καμίας περιοχής. Από όσο γνωρίζουν και μέσα από συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο μετέχει το Κέντρο για την παρακολούθηση των πληθυσμών των μεδουσών, δεν έχει καταγραφεί καμία αύξησή τους.

Είχαμε δει πριν από δύο χρόνια κάποια έξαρση στον Κορινθιακό, όπως έγραψε και χθες η “Π”.

Σε αυτό είχαν συντελέσει υδρογραφικοί και κλιματολογικοί παράγοντες που, όμως, δεν θεωρείται ότι είχαμε και στην Κρήτη αντίστοιχες συνθήκες.

Για παράδειγμα, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ήταν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που θα δικαιολογούσε την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν πρόκειται για επικίνδυνο είδος, μπορεί αν τσιμπήσει κάποιον να προκαλέσει κνησμό και κοκκινίλα και καλό είναι, αν είναι κανείς αλλεργικός, να επισκεφτεί ένα φαρμακείο ή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να περάσει το κατώφλι ενός νοσοκομείου.

Όπως και να έχει, αν κανείς θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με το ΕΛΚΕΘΕ στο τηλέφωνο 2810337801 ή στο email [email protected], στη γραμματεία του ΙΘΑΒΒΥΚ, όπου μπορεί να στείλει και φωτογραφίες από μέδουσες ή άλλους οργανισμούς και οι επιστήμονες θα το μελετήσουν.