Το πράσινο φως του υπουργείο Εξωτερικών αναμένει από μέρα σε μέρα η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα βάζει σε τροχιά υλοποίησης τον σχεδιασμό για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με το οικόπεδο «Κρήτη 1», και συγκεκριμένα απέναντι από τη Σητεία, σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου. Παράλληλα, υπεράκτια θα γίνουν σε Γυάρο (με τη χωροθέτηση να γίνεται δυτικά του νησιού, προς την Κέα), ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης – Αλιβερίου), στο Βόρειο Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και το Ακρωτήριο Αράξου), στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι) και στη Δονούσα.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα καθυστέρησε γιατί στα τέλη του καλοκαιριού το υπουργείο Πολιτισμού είχε βάλει προσωρινό φρένο στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.
Σε συνομιλία που είχε το Patris.gr με τον Δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη μας δήλωσε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση, ότι προχωράει η διαδικασία.
Ωστόσο, μας είπε ότι ισχύει στο ακέραιο η απόφαση που είχε εκδώσει τον Οκτώβριο του 2024, με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, με την οποία γνωμοδοτούσε αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
Συγκεκριμένα η απόφαση του Δ.Σ. Σητείας ανέφερε τα εξής:
«Μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και την ειλημμένη δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για χωροθέτηση εγκατάστασης και εκμετάλλευσης ΥΑΠ σε επίπεδο επικρατείας έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
- Με ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. Σητείας γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
- Η απόφαση του ΚΑΣ δεν διαφοροποιεί σε τίποτα τα μέχρι τώρα δεδομένα καθότι στα γενικά κριτήρια αξιολόγησης περιοχών για αποφυγή χωροθέτησης και εγκατάστασης ΥΑΠ είναι η μη συναίνεση αρμόδιων φορέων, καθώς και η απόσταση από περιοχές γεωπάρκων, ενάλιες αρχαιότητες, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές NATURA, περιοχές βιοποικιλότητας, ζώνες ιδικού ενδιαφέροντος, αεροδρόμια, κ.α.
- Σε καμία περίπτωση ο Δήμος Σητείας δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις που θα παρθούν ερήμην και εις βάρος της τοπικής κοινωνίας».
Σταχυολογώντας τους λόγους για τους οποίους ο δήμος Σητείας είναι αντίθετος στην Ανάπτυξη Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου ο κ. Ζερβάκης είπε: «Καταρχάς δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός. Υπήρξε μια μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί όλων των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων ανά την επικράτεια, αλλά συγκεκριμένη Περιβαλλοντική Μελέτη για το οικόπεδο στη περιοχή μας και χωροθέτηση δεν υπάρχει».
«Δεν ξέρουμε ούτε σε ποιο σημείο θα τοποθετηθούν, δεν ξέρουμε ούτε πόσες ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν, δεν ξέρουμε την ισχύ, δεν ξέρουμε τα συνοδά έργα, δεν ξέρουμε πώς θα υποστηριχθεί όλη αυτή η διαδικασία. Όλα αυτά δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένα. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι το οποίο ένας ενιαίος κρατικός σχεδιασμός χωρίς να περιλαμβάνει τις επιμέρους χωροθετήσεις και τις επιμέρους λεπτομέρειες» συμπληρώνει ο δήμαρχος Σητείας.
Για να καταλήξει: «Αν δεν υπάρχουν συντεταγμένες, το να λέει κάποιος ότι είναι απέναντι από εκεί για παράδειγμα, αυτά είναι κουβέντες που δεν έχουν υπόσταση. Εκτιμώ πως ότι γίνει πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα στοιχεία, με μια συγκεκριμένη προγραμματική μελέτη, η οποία να αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες. Αν δεν τα γνωρίζουμε όλα αυτά, είναι άκαιρο να τοποθετούμαστε σε κάποια γεγονότα τα οποία δεν είναι σαφή».