“Πράσινο φως” για την εγκατάσταση του πρώτου θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το news247.gr, στη γραμμή εκκίνησης το Εθνικό Πρόγραμμα μετά την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού

Συγκρκειμένα, τον δρόμο για τις επόμενες διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη δρομολόγηση υπεράκτιων αιολικών στις ελληνικές θάλασσες, ανοίγει η χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (μετά από εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – ΚΑΣ), με την οποία έγινε δεκτή η «αίτηση θεραπείας» που είχε υποβάλει το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσιεύμα: “Με την απόφαση, ουσιαστικά επανεντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα η περιοχή ανοικτά της Γυάρου και το θαλασσοτεμάχιο «Κρήτη 1» (μεταξύ Ζάκρου και Ξερόκαμπου Σητείας), τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το «πράσινο φως» που είχε δώσει αρχικά το ΥΠΠΟ στη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τόσο το «Κρήτη 1» όσο και το θαλασσοτεμάχιο της Γυάρου περιλαμβάνονταν στις 6 περιοχές που έχουν επιλεγεί για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης αιολικών πάρκων, έως το 2030-2032.

Για πάρκα της μεσοπρόθεσμης φάσης προορίζονται επίσης η περιοχή ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης -Αλιβερίου), στον Β. Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού), στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι), και τη Δονούσα. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2030 αναμένεται να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 1,9 Γιγαβάτ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αιολικά έργα σταθερής έδρασης (και συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ), που πρόκειται να κατασκευαστούν ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, η θετική κατάληξη με το ΚΑΣ έχει ως συνέπεια να μην αλλάξει ο αρχικός προγραμματισμός, κάτι που σημαίνει πως το «εγχείρημα» των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα ξεκινήσει από το «Κρήτη 1».

Επίσης, παρά την καθυστέρηση που προκάλεσε η (προσωρινή τελικά) εμπλοκή με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παραμένει ο στόχος να διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του συγκεκριμένου θαλασσοτεμαχίου.

Η εν λόγω δημοπρασία θα εγκαινιάσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάπτυξη offshore αιολικών στις ελληνικές θάλασσες. Υπενθυμίζεται ότι στο «Κρήτη 1» προβλέπεται η ανάπτυξη ενός πλωτού πάρκου.

Όσον αφορά τα αμέσως επόμενα βήματα -μετά την απόφαση του ΥΠΠΟ- σε αυτά περιλαμβάνεται το «πράσινο φως» στη ΣΜΠΕ, αλλά και η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα εγκριθεί το Εθνικό Πρόγραμμα. Και τα δύο ορόσημα θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, η έγκριση της ΣΜΠΕ ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση από την ΕΔΕΥΕΠ του SPV, που θα αναλάβει τη διενέργεια των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών. Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη του υπουργείου, πλέον η ίδρυση του SPV τοποθετείται μέσα στο 2025, ώστε αμέσως μετά να δρομολογηθούν οι μελέτες.”

ΠΗΓΗ: news247