Πολιτικό πλάνο για τη δημιουργία ενός ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη παρουσίασε χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, τονίζοντας μάλιστα ότι στην κρίσιμη υπόθεση του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα έχει προσαυξημένο ρόλο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων.
Όπως είναι γνωστό, στην Κρήτη το όλο θέμα έχει παραμείνει μετέωρο με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία από την προηγούμενη χρονιά είχε πάρει στα χέρια της τη διαπιστωτική πράξη της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρίας Κοζυράκη, με την οποία αλλάζουν άρδην τα δεδομένα σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.
Η διαπιστωτική πράξη προβλέπει δύο Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) σε ολόκληρη την Κρήτη και συγκεκριμένα ο ένας φορέας είναι η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων και ο άλλος φορέας είναι ο ΕΣΔΑΚ που διευρύνει θεαματικά την εμβέλειά του και πλέον καλύπτει τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Όπως είναι γνωστό, το όλο θέμα άναψε μεγάλα εσωτερικά μέτωπα από το Δήμο Χερσονήσου που δίνει τη μάχη του για τη διατήρηση του ο ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος.
Από την πλευρά του ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να ταράξει τις ισορροπίες που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, δείχνοντας σαφώς ότι είναι διατεθειμένος να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης προκειμένου να καταλήξουν σε μια διεξοδική και λειτουργική λύση στο τελικό σχήμα των νέων ΦΟΔΣΑ που θα συγκροτηθούν.
Ο κ. Γραφάκος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον έντονο προβληματισμό των δημάρχων για τη στελέχωση των νέων φορέων διαχείρισης απορριμμάτων που θα συγκροτηθούν τονίζοντας ότι χωρίς εσωτερικό μηχανισμό δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Ο ίδιος τόνισε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και είναι διατεθειμένος θεσμικά να συμβάλει στην αντιμετώπισή του.