Μία κίνηση που αποτελεί, δυστυχώς, καθημερινότητα για πολλούς καπνιστές, να πετούν, δηλαδή, τη γόπα τους κάτω, μπορεί να αποβεί μοιραία για τους θαλάσσιους οργανισμούς.
Με το σύνθημα «Ας κάνουμε κάτι τώρα… Για να μην υπάρχει θαλάσσια ζωή μόνο στα ενυδρεία», το Ενυδρείο Κρήτης συμμετέχει στη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης “WORLD AQUARIUMS against marine litter” (“EΝΥΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση”) μαζί με 150 ενυδρεία απ’ όλο τον κόσμο. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της διαρκώς αυξανόμενης θαλάσσιας ρύπανσης και η ανάγκη για τον περιορισμό της.
Για τον σκοπό αυτό, στο Ενυδρείο Κρήτης έχει διαμορφώσει μία θεματική δεξαμενή που απεικονίζει το μέλλον των θαλασσών με ανεξέλεγκτη ρύπανση και παρέχει ενημέρωση των επισκεπτών για την αποφυγή αυτής της πραγματικότητας.
Περισσότερα τα πλαστικά από τα ψάρια…
Η βιολόγος, υπεύθυνη του τμήματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης του Ενυδρείου Κρήτης, κ. Θάλεια Πολυχρονάκη, αναφέρει στην «Π» πως κάθε χρόνο καταλήγουν στις θάλασσες 10 εκ τόνοι σκουπιδιών, 400 κιλά σκουπιδιών, δηλαδή ένα απορριμματοφόρο, φτάνει στη θάλασσα κάθε δευτερόλεπτο!
Επισημαίνει ότι το 80% της θαλάσσιας ρύπανσης προέρχεται από τη στεριά, είναι χερσαία, και οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια στις θάλασσές μας! Επίσης, εκτιμάται ότι το 99% των θαλασσοπουλιών, των γλάρων, θα έχουν καταπιεί πλαστικό ενώ η κ. Πολυχρονάκη σημειώνει πως εξαιτίας των σκουπιδιών πεθαίνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα.
Σε ερώτηση της «Π» τι παρατηρούμε στην Κρήτη, η κ. Πολυχρονάκη απαντά ότι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις θάλασσές μας είναι ότι πολλές χελώνες που φτάνουν στο Ενυδρείο για περίθαλψη, έχουν καταπιεί σακούλες ή έχουν μπερδευτεί σε πλαστικά και μιχίνες. Το Ενυδρείο αναλαμβάνει να τις φροντίσει, να τις θεραπεύσει και στη συνέχεια απελευθερώνονται. «Κάτι τόσο.. ανώδυνο, όπως είναι ένα τσιγάρο, μία γόπα, μπορεί να μολύνει εκατοντάδες λίτρα νερού ενώ, επειδή είναι από συνθετικό, χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποδομηθεί», αναφέρει η κ. Πολυχρονάκη.
Μέσα από τη δεξαμενή που έχει τοποθετηθεί στο Ενυδρείο, ο επισκέπτης μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποδομήσει η φύση ένα πλαστικό καπάκι, για παράδειγμα, αν τελικά το αποδομήσει και δεν το σπάσει σε πολύ μικρότερα κομμάτια με αποτέλεσμα να υπάρχει για πάντα.
«Ο κόσμος πλέον είναι πιο ενημερωμένος», αναφέρει η κ. Πολυχρονάκη και υπενθυμίζει πως και παλαιότερα το Ενυδρείο παρουσίαζε μία δεξαμενή με σκουπίδια που αποτύπωνε το περιβάλλον ενός λιμανιού, τότε ο κόσμος πίστευε, με μια πρώτη ματιά, ότι η δεξαμενή ήταν λερωμένη.
«Ίσως έχουμε συνηθίσει στο άκουσμα κάποιων λεπτομερειών για τη θαλάσσια ρύπανση. Έχουμε, πλέον, μουδιάσει και θέλουμε κάτι πιο σοκαριστικό», υποστηρίζει. Το Ενυδρείο παρέχει και ορισμένες οδηγίες για την πρόληψη και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να αλλάξουμε ορισμένες από τις καθημερινές μας επιλογές, όπως να χρησιμοποιούμε λιγότερες πλαστικές σακούλες, να κάνουμε ανακύκλωση και να μην πετάμε σκουπίδια. «Όλα καταλήγουν στη θάλασσα», τονίζει η κ. Πολυχρονάκη.
Πανευρωπαϊκή προσπάθεια
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η θαλάσσια ρύπανση (marine litter) αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο, με καταστρεπτικές επιπτώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη περιορισμού του.
Η Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής & Αλιείας (DG Maritime Affairs & Fisheries) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission), διοργανώνει το 4ο Διεθνές Συνέδριο “OurOcean” αύριο, Πέμπτη 5 και την ερχόμενη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στη Μάλτα.
Διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής, των επιστημών και της επιχειρηματικότητας θα λάβουν μέρος, ώστε να συζητηθούν προτάσεις και λύσεις για ασφαλείς, καθαρές και βιώσιμα διαχειριζόμενες θάλασσες.
Στα πλαίσια της καμπάνιας για πληροφόρηση του κοινού, η Ε.Ε. ζητά από τα ενυδρεία να δράσουν ως αναμεταδότες γνώσης.
Στη δράση συμμετέχει το Ενυδρείο Κρήτης.
Πέρα από την επίσκεψη στην έκθεση του Θαλασσόκοσμου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν υλικό στον ιστότοπο www.cretaquarium.gr, όπως επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολουθώντας τα #Cretaquarium, #OurOcean και #CleanSeas.