Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος

Το δρόμο για την καύση των απορριμμάτων στην Κρήτη ανοίγει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων όπως αυτός παρουσιάστηκε από το γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, στο πλαίσιο εκδήλωσης όλων των αυτοδιοικητικών του νησιού, οι οποίοι ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον τόπο μας σε σχέση με την κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Το κυβερνητικό στέλεχος ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2020 θα δημοπρατηθούν οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων  της Σητείας και του Ηρακλείου που έχουν δρομολογηθεί στην Κρήτη, οι οποίες στη συνέχεια θα προσαρμοστούν στην κατεύθυνση της ενεργειακής αξιοποίησης. Όπως εξήγησε, κορυφαίος στόχος του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι η μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10% το 2030 (αντί το 2035 που ορίζει η Ε.Ε.).

Στο πλαίσιο αυτό έρχεται  αντικίνητρο στην ταφή των απορριμμάτων από το 2021 με την επιβολή τέλους ταφής των σκουπιδιών με 15 ευρώ ανά τόνο! Ο κ. Γραφάκος  ξεκαθάρισε ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός δίνει σαφή κατεύθυνση για ΣΔΙΤ, για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας (καύση) στην Κρήτη, χαρακτηρίζοντας μάλλον μονόδρομο τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στον οποίο τόνισε ότι θα συζητηθεί να συμπεριληφθεί και η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα ο ίδιος προέτρεψε να μην χρησιμοποιείται ο όρος καύση, αλλά η παραγωγή ενέργειας που ενέχει μια ευρεία γκάμα διαφορετικών τεχνολογιών φιλικών – όπως είπε- στο περιβάλλον. Αυτό το οποίο ξεκαθάρισε εμφατικά είναι ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Απορριμμάτων δεν μπορεί να εγκριθεί εάν δεν συμπεριλάβει μονάδα ενεργειακής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με βάση τα στοιχεία του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων το πλάνο για την ανακύκλωση (συμπεριλαμβάνονται και βιοαπόβλητα) είναι να φτάσει το  55% το 2025 και το 60% το 2030. Αντίστοιχα η προβλεπόμενη παραγωγή ενέργειας  υπολογίζεται στο 10% το 2025, > 25% 2030. Το πλάνο για την ταφή των απορριμμάτων είναι να φτάνει το 10% το 2030.

Ο κ. Γραφάκος αναφερόμενος στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων τόνισε ότι ενέχει τον οδικό χάρτη και το πλαίσιο εκείνο που θα μας οδηγήσει στη σωστή, ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Προβλέπεται όπως είπε το αυτονόητο. Ότι δεν πρέπει να θάβουμε τα απορρίμματα μας. Φθάνουμε στο 80%ταφής, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 20%.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι προβλέπονται χαμηλά ποσοστά ταφής, υψηλότατα ποσοστά ανακύκλωσης που ξεκινούν από το σπίτι του καθενός. Όπως είπε «προβλέπεται και ενεργειακή αξιοποίηση. Ο ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κατ’ αρχήν φιλικός προς το περιβάλλον- αν ανακυκλώνουμε χαρτί θα κόβουμε λιγότερα δέντρα για να φτιάξουμε καινούργιο. Βεβαίως μπαίνουμε και στη λογική της κυκλικής οικονομίας, που είναι ένας σύγχρονος τόπος συνύπαρξης με τη φύση, διότι πολλά πράγματα θα πρέπει να τα δούμε μέσα από αυτόν τον ενάρετο κύκλο. Η οικονομία,  η ανακύκλωση, η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος

Άρα, η Κρήτη έχει πάρει έναν δρόμο. Κι από εκεί και μετά θα περάσει στη φάση της ενεργειακής αξιοποίησης, ούτως ώστε να είναι μια Περιφέρεια-πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα από τα καινούργια στοιχεία του Σχε- διασμού είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές. Είναι πλεονέκτημα ότι οι ξένοι επισκέπτες έχουν μια τέτοια κουλτούρα. Και νομίζω ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα ωραίο παράδειγμα. Η Κρήτη βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή θέση αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η Κρήτη είναι πολύ ψηλά στην δρομολόγηση των εγκαταστάσεων».